Babovřesky

Babovřesky Zdroj: youtube.com

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Babovřesky? Samozřejmý úspěch!

Kolik jste viděli loni dobrých českých filmů? Filmů určených pro vás, náročné diváky, které byly zaměřeny právě na váš decentní vkus? Není důležité, zda se povedly, ale to, zda byly náročné a mířily na intelektuály. Přítelkyně intelektuálka si vzpomněla na čtyři. A kolik je komedií pro nenáročné diváky? Babovřesky...

 

Filmové umění málo kopíruje rozložení diváků v populaci. Pro náročné diváky je na trhu tlačenice, nenáročný lidový humor je okrajovou záležitostí. Je to zcela absurdní. Potenciálních diváků filmu založeném na tom nejprostším lidovém humoru je totiž v této zemi asi čtyřikrát víc než diváků filmů náročných.

 

Pro ně však - na rozdíl od třeba populární hudby - skoro nic nového nevzniká. Takže když chce nenáročný divák jít na český film, kterému bude rozumět, zasměje se a pobaví, tak nemá jít na co jiného než na Babovřesky. Proto je jejich komerční úspěch naprosto samozřejmý a zoufání intelektuální kulturní levice jen ukazuje, že žádnej levičák nikdy zblízka neviděl pracující lid. Mnohem směšnější je však něco jiného: Všichni ti pohoršení intelektuálové a diváci náročných filmů, vůbec nevědí, zda se náhodou Babovřesky nestanou národním kulturním dědictvím.

 

Jeden z nejslavnějších českých poválečných filmů, který je mimořádně sledován dodnes, má vysokou intelektuální prestiž a jeho hlavní představitel je národním hrdinou, je pohádka pro dospělé Pekařův císař a naopak. Okem zbaveným kulturního stereotypu, že jde o národní kulturní dědictví vidíme, že film je nablblá komunistická agitka postavená na tom nejhloupějším lidovém humoru. „Matlámo matlámo!“ říká alchymista matlající něco v tyglíku. To jsme se zasmáli... „A děláme zlato ze švestek!“ dodá král pro ty chytřejší, kterým dojde, že ze švestek se dělá naše tekuté zlato, slivovička. Je snad něco ještě hloupějšího, čemu by se nenáročný divák zasmál? A je nějaký rozdíl mezi tímto, a Troškovým humorem?

 

A pojďme ještě hlouběji: Znáte hloupější příběh, než je Prodaná nevěsta? Je něco blbějšího než smát se ko ko koktavému hlupákovi, který se převléká za me me medvěda? Existuje vůbec ještě nenáročnější humor, než nacházíme v tomto klenotu národního kulturního odkazu?