The Onion

The Onion Zdroj: Archív

KAREL KŘIVAN: Titanic, aneb politicky nekorektní nostalgie

Tak prý se v Číně vyrábí kopie Titanicu, platí to australský boháč. Vyplout by měli za 3 roky a již nyní se přihlásilo přes čtyřicet tisíc zájemců o cestu. Tato zpráva je tím nejnázornějším příkladem toho jak se svět změnil. Už nemáme touhu dobývat – už se chceme jen bavit.

 

Před sto lety vyrobili pyšní lidé nejrychlejší loď té doby. Tvrdili, že je nepotopitelná. Byla krásná, obrovská a luxusní (pro někoho). Byla vyjádřením sebevědomí své „belle epoque“. Tehdy se zdálo, že člověk při dobré organizaci práce a křesťanské víře dokáže vyzvat osud na souboj, a tento souboj vyhrát. My se tomu nyní usmíváme, ale to je tak jediné, co nám zbylo.

 

Po sto letech vyrábíme kopii. Bez jakékoliv snahy něco opravdu dokázat, někoho překonat, bez touhy být mocnější než bohové. Pro zábavu, potěšení a zisk, nemaje nové nápady. Samozřejmě, že se nový Titanic vyrábí v Číně. Určitě to tam umí levněji než v loděnicích Harland & Wolff v severoirském Belfastu, kde vznikl originál.

 

Titanic se před sto lety potopil. Jako již mnohokrát před tím, člověk v souboji s bohy a osudem prohrál. Přesto původní Titanic dával smysl. byl totiž symbolickým vyvrcholením své doby. Doby, kdy se vzdálenosti zkracovaly, čas zrychloval a rozvoj techniky záležel jen na vytrvalosti lidí. Západní muž věřil, že svoji vůli a vírou dokáže naplnit roli, pro kterou, jak se domníval, byl stvořen. Titanic před sto lety, to je prostě nyní velmi politicky nekorektní příběh.

 

Nyní chceme klid a rádi se bavíme. Milujeme retro. Pracují za nás jiní a my si myslíme, že vše zvládneme díky powerpointovým prezentacím. Protože schopnost na sebe upozornit je důležitější než umění něco vytvořit. Virtuální svět diktuje tomu reálnému, co je skutečnost.

 

Před sto lety příliš pyšní a neopatrní lidé vyrobili loď, které naložili víc, než taková loď obsluhovaná lidmi může zvládnout. Po sto letech příliš opatrní lidé vytvoří kopii té lodi. A záměrně si tak naloží míň, než by zvládnout mohli.

 

Není nic špatného na tom, vyrábět pro potěšení a zisk kopie krásných starých lodí. Je špatné nemít touhu dělat bláznivé originální věci. Tehdy nás zradil nedostatek pokory. Nyní nás ohrožuje její nadbytek.