JIří X. Doležal

JIří X. Doležal Zdroj: Nguyen Phuong Thao

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Proč jsem se nezbláznil?

Účastním se jako pokusná osoba výzkumu chronických huličů trávy. Jak ukazují první výsledky, psychiatři a psychologové mne prokoukli. Šílenství prý předstírám z komerčních důvodů, jinak jsem zcela duševně zcela zdráv.

 

Doktor Marek Preiss z Psychiatrického centra Praha mne počátkem týdne seznámil s výsledky mého vyšetření testovou baterií MMPI. To je dotazníkové vyšetření, které trvá několik hodin. Ptají se při něm i na to, zda babička měla zdravou prostatu, a vyhodnotit takový dotazník je hotový kumšt. Pan doktor mne vyšetřil ne že by neměl co dělat, ale proto, že výzkum sleduje i to, co dlouholeté užívání trávy s člověkem a jeho osobností udělá.

 

Když mne seznamoval s výsledky, měl jsem pocit, že je trochu v rozpacích. Před vyšetřením jsem se samozřejmě ke svému šílenství hrdě hlásil. Oznámil jsem, že jsem paranoidní psychopat, narcistní hysterik a egomaniak, a s napětím jsem čekal, co testy ukážou. A pan doktor byl nad výsledky v jistých rozpacích. Věděl totiž, že čekám nějaký skandál. A on se žádný nekonal...

 

Mé výsledky jsou plně v normě v rámci asi padesáti sledovaných škál. Zvýšené (ale nepatologicky, jaksi „normálně“ - ne jako nemoc, ale jako vlastnost) jsou jen dvě. Když je přeložím do normálního jazyka, jde o nervozitu a nasranost. Závěrem vyšetření tedy je, že jsem duševně zdravý, normální a úplně obyčejný chlap, kterej je občas nervózní a nasranej. Žádné známky rozpadu osobnosti, kterou mi prorokovaly za celou mou drogovou kariéru desítky a desítky psychiatrů, psychologů a adiktologů, výzkum nezaznamenal. Tečka.

 

Takže si samozřejmě musíme položit otázku, čím to je. Můžeme spekulovat o mé mimořádné odolnosti, o tom, že jsem výjimečný, případně že mám odolné neandrtálské geny nebo nějaký jiný nesmysl. Když však použijeme zdravý rozum, zkušenost s dnes už desetitisíci stejně vyhulenými jedinci, kteří ve společnosti jsou, a Occamovu břitvu, dojdeme k mnohem jednoduššímu závěru. Zní takto:

 

DUŠEVNĚ ZDRAVÉMU DOSPĚLÉMU JEDINCI ANI KAŽDODENNÍ DLOUHOLETÁ KONZUMACE MARIHUANY V NEMALÉM MNOŽSTVÍ NIJAK PSYCHICKY NEŠKODÍ. DŮVOD PROČ JSEM SE PO TRÁVĚ NEZBLÁZNIL JE TEN, ŽE NIC JAKO NĚJAKÉ „ZBLÁZNĚNÍ“ KONZUMACE MARIHUANY NEVYVOLÁ.


Ale prosím všechny náctileté čtenáře, aby měli na paměti, že výrok platí opravdu pouze pro dospělé. Kdo začne denodenně hulit v pubertě, má téměř jistotu, že zblbne.