Kůň

Kůň Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Lasagne koňogneze? Falešná panika!

Skandál kolem koňského masa v mletém „hovězím“ ukazuje, že přežraná Evropa už fakt neví co roupama. Ano, v mražených potravinách bylo nalezeno koňské maso nejspíše z Rumunska. Není to ale žádná katastrofa, o nic důležitého opravdu nejde.

 

Podvodů a podvůdků je v potravinářství spousta. Většina z nich je podvodem jen z vyššího principu mravního, ne podle zákona. Představme si třeba neexistující marmeládu Řiťská Ostružinka. Na obalu má ostružinu, vyrábí se v Řiťce z ostružin nasbíraných v Brdech, tudíž je vlastenecká. Drobným písmem, čitelným pro nás starší ročníky jen lupou, se dozvíme, že tato tuzemská marmeláda je vyráběna z ostružin a jablek v poměru 1:1. Bližším pohledem do výroby bychom ovšem zjistili, že ono 1:1 ve skutečnosti znamená 1 vagon polských jablek na jednu českou ostružinu. Podobných výrobků jsou plné regály. V celé Evropě existují i řetězce, které se na prodej jídla podobné kvality cíleně zaměřují. Nikoho to netrápí, protože se o tom neví a navíc nás zajímá spíš cena než kvalita. Situace je v ČR možná o trochu horší než jinde v Evropě - to, že trh s potravinami zaplavují pochybné náhražky, je ovšem globální jev.

 

Mediální pozornost se teď soustředila na jeden konkrétní příklad, který byl jen o trošku horší, než bývá zvykem. Ty hamburgery a lasagne z „hovězího“ neměly totiž na obalu ani malým písmem psané upozornění „obsahuje stopy koně“. Když to prasklo, obyvatelé především západní Evropy zpanikařili. Začala panika, jakoby do těch hamburgerů výrobce dával cyankáli.

 

Skandál ukázal, jak nebetyčně rozmazlená a zhýčkaná je Evropa, a že když vznikne panika, tak veřejnost okamžitě vyrobí z prdu kuličku. Koňské maso je totiž jedlé, konzumovatelné, a při dobré úpravě i chutné. Starší ročníky pamatují na Praze 7 specializovanou koňskou restauraci, koňský salám byl v prodeji ještě za Jakeše a výjimečně na něj narazíte ještě dnes. Přimíchávat mleté rumunské koně do hovězího je sice podvod, ale nikoho to neohrožuje, nikdo si z toho neužene průjem, nikdo nezemře a nikdo si nezkazí žaludek. Přesto rozmazlení Evropané vyvádějí, jak kdyby do mletého masa výrobce lasagní přidával mleté rumunské Romy.