pes

pes Zdroj: profimedia.cz

MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ: Za neuklízení po psech bych udělovala trest smrti

Pejskaři všech zemí, nebuďte prasata. Pes je nejlepší přítel člověka, tak zkuste projevit skutečnou lásku k bližnímu a seberte jeho hovno. Děkuji.

V centru mých rodných Českých Budějovic stál dům, na kterém byla obrovská cedule s nápisem: CHOĎTE SI S*ÁT SE SVÝM PSEM PŘED VLASTNÍ BARÁK! Když jsem byla malá, vnímala jsem to jako děsně srandovní ceduli a všem jsem ji ukazovala, protože na ní bylo sprosté slovo. Nechápala jsem proč mi rodiče z principu odmítají pořídit psa. Maminka mi to vysvětlovala vždycky obden, když mi z podrážek bot vyškrabávala psí hovínko. Dnes mám občas chuť přesně takovou ceduli nalepit na svůj dům. Ideálně s tímto nápisem oblepit zdi okolo všech chodníků, po kterých chodím.

 

Mimochodem, mám psa. Jsem zodpovědná pejskařka a uklízím po něm. Bydlíme v Holešovicích, kde má psa v podstatě každý. Divný není ten, kdo ho nemá, divný je ten, kdo má jen jednoho. Koše s papírovými sáčky na úklid po psovi potkáte zhruba každých dvěstě metrů. Myslíte, že je někdo používá? Skoro bych se vsadila, že jsem v celých Holešovicích jediná. Vydat se na ulici znamená vyjít do minového pole a poskakovat po chodníku jako Jack Nicholson v Lepší už to nebude. Ať už se vydáte kamkoliv, máte možnost zhlédnout nepřeberné množství exkrementů všech barev a konzistencí a stádia rozkladu. Připadá vám nechutné o tom číst? Mně připadá nechutné v tom šlapat.

 

Že pes vykoná svoji potřebu na nějaký travnatý ostrůvek a nikdo to po něm neuklidí, to ještě dokážu pochopit. Ale nechat ho to udělat doprostřed chodníku a prostě odejít? To je vrchol ignorace a hulvátství. Už kolikrát jsem přemýšlela nad tím, jak by to asi vypadalo, kdyby nějaká maminka jen tak lážo plážo nechala svoje dítě vykadit doprostřed chodníku. To by byl skandál! To by bylo pohoršených kolemjdoucích. Možná by i někdo zavolal policii a sociálku. U psů je to ale v pořádku, a všichni to blahosklonně přehlížíme.

 

Když ochránci přírody a ekologové pořádají různé akce za zlepšení životního prostředí, většinou se to setká s velkým ohlasem. Každý přece chce žít zdravě ekologicky, třídit odpad a pěstovat kytičky. Organizace Auto*mat pořádá Den bez aut. Všichni ochotně necháme auta doma a vyrazíme do práce pěšky, brodit se v psích výkalech. Není to trochu postavené na hlavu? Uvažuji proto o založení organizace Exkremento*mat (hvězdička v názvu bude vyvedena v hnědé barvě) a budu pořádat Dny bez psích výkalů. Přidáte se? Měli byste. Mimochodem, přeji vám dnes hodně štěstí při cestě z práce domů. Venku právě nasněžilo.

 

 

Dodatek: Čtu si komentáře čtenářů, kteří mi vyčítají, že píšu o ho*ně, místo abych se zabývala závažnými věcmi, které se kolem nás dějí. Jenže to je právě ono - člověk by v rámci zájmu o okolí měl začít u sebe a postarat se o to, aby se kvůli němu nemuseli ostatní brodit ve výkalech.