Bulharská demonstrace

Bulharská demonstrace Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Poprask v Bulharsku: Copak za proud se platí?

Přijímání některých balkánských zemí do EU zdá se být poněkud uspěchaným. V Albánii a Bulharsku například dosud není zvykem platit za elektřinu. Přitom Bulharsko už v Unii je. Jak vidíme, omylem!

Křečovitá snaha o rozšíření teritoria společného evropského trhu vedlo k přijetí zemí, které v Evropě leží jen geograficky (pokud přijmeme tezi, že Balkán je součástí Evropy), nikoliv sociokulturně. A nejde jen o země postkomunistické - ani Řecko svou mentalitou do Evropy nepatří.

 

V neděli 10. února, v první den nového Roku Hada, zaplnili demonstranti náměstí patnácti bulharských měst. Naštvaní Bulhaři veřejně pálili účty za elektřinu stejným stylem, jako kdysi američtí hippies povolávací rozkazy do Vietnamu. Bulhaři ovšem na rozdíl od hippies požadují znárodnění místních poboček českého ČEZu a rakouské EVN, firem, které od roku 2005 dodávají v Bulharsku proud domácnostem i podnikům. Jde o reakci na zvýšení cen proudu o třináct procent.

 

Zdražení sice proběhlo v červenci, ale Bulharům to došlo teprve teď. Ve chvíli, když jim přišly účty za zimní měsíce. V zimě totiž - na rozdíl od června - topili. Bulhaři se tedy rozzuřili a šli do akce. V Plovdivu vzplála dvě auta EVN, ve Varně házeli kameny a vejce na sídlo místního energetického distributora, v Sofii zkoulovali čerstvě napadlým sněhem (kvůli kterému musí chudáci bulharší topit) ministra energetiky. Celou zemi prostě ovládlo pohoršení z toho, že se musí platit za něco, co se spotřebuje. Situace jako v Albánii, kde dokonce - již před několika týdny - zakázal ČEZu vymáhat peníze za spotřebovaný proud tamní soud.

 

Takže prosím všechny eurooptimisty: Netlačte na přijetí nových členských zemí. Minimálně do doby, než se mezi jejich obyvatelstvem rozkřikne to, že socialismus v Evropě skončil před pětadvaceti lety. A že to, co sníme a prosvítíme, musíme zaplatit.