Frodo, Sauron a milion lajků ve Středozemi

Frodo, Sauron a milion lajků ve Středozemi Zdroj: imgur.com

Tady to všechno začalo. Laurou a jejím Megatronem. Laura ovšem vyměkla, a syn se jmenuje Dylan.
Znovuzrození fenoménu "Milion lajků" v listopadu loňského roku. Táto, kup nám koťátko!
Peter Kverneng a jeho "kamarádka" Catherine velmi záhy zjistili sílu sociálních sítí. Zvláště pro ni to bylo velké poučení. Nakonec zůstali v "přátelské zóně"..
Cordellovic rodinka. Děti chtějí pejska. Prosím, dejte jim ty lajky, ať už neotravujou!
Stephen Patten si chtěl z celého fenoménu udělat legraci. Jeho syn žádnou striptérku nedostane - aspoň ne teď.
9
Fotogalerie

ZDENĚK STRNAD: Co všechno lze pořídit za milion „lajků“ na Facebooku

Ten mem vlastně ani není úplně nový: dejte mi dostatek „lajků“ na Facebooku a já něco dostanu (nebo udělám). Některé nápady jsou opravdu hodně ustřelené, některé jsou od začátku míněny jako legrace, pár z nich jsou zoufalé výkřiky – a nad některými se tají dech. Co byste si přáli za milion lajků vy, čtenáři Reflexu?

 

Začalo to někdy na konci roku 2009, tehdy se objevila první skupina s názvem „Když tato skupina získá 1.000.000 lajků, moje těhotná sestra pojmenuje své dítě Megatron“. Legrace na první pohled se ovšem jeho autorovi vymkla trochu z rukou – požadovaný počet zdvižených palců získal příspěvek po 13 hodinách a nastávající matka byla postavena před dilema. V tomto případě se ovšem očekávaný happyend nekonal, chlapec se narodil počátkem roku 2010 a dostal zcela nefacebookové jméno Dylan. Paní prostě podcenila sílu sociálních médií – nutno říct, že v té době tento termín ještě nebyl tak nechutně zneužívaný jako dnes.

 

Novou vlnu vlili memu do žil sourozenci Urbanovi z Newtonu v Massachussets na konci loňského roku. Moc si přáli malé koťátko, jejich táta o tom ale nechtěl ani slyšet. Máma ale měla trochu víc pochopení, a tak vyfotila děti s cedulí a nápisem: „Ahoj Facebooku! Má sestra a já chceme koťátko! Táta nám ho slíbil, když dostaneme 1000 lajků. Prosím, lajkujte tenhle obrázek! Děkujeme.“ Požadovaný počet zdvižených palců přibyl pod obrázek asi za hodinu, a v současné době má nějakých 131 tisíc lajků.

 

Opravdu celosvětovou známost získal ale zmaterializovaný lednový vlhký sen Petera Kvernenga o spolužačce Catherine. Vyfotil se tedy s paní svého srdce (či spíše penisu) a s nápisem: „Catherine říká že když distanu milion lajků, vyspí se se mnou. Prosím sdílejte a lajkujte!“ Milion lajků získal mladý Nor během několika hodin, k vytouženému zásunu ovšem nedojde – od začátku to údajně byl fór: „Prostě to jen zašlo příliš daleko, a zničilo by to naše přátelství.“ Mladý Peter sice jednou pochopí, že tahle věta patří k nejoblíbenějším dámským vymezením „přátelské zóny“, i tak mu ale přejeme hodně štěstí v jeho soukromém životě – stal se, aspoň na chvíli, celebritou, a třeba se mu to teď povede i bez milionu lajků.

 

Variant tohoto memu koluje bezpočet: děti žádají o milion lajků aby jim táta koupil striptérku. Miamský butik Blush dal na svou facebookovou stránku fotku nahé modelky s cedulí „Za milion lajků mě tento butik bude na doživotí šatit“ - bohužel atraktivní části byly právě tou cedulí zakryty, takže očekávám spíše protiskupinu „Za dva miliony lajků shodí ta buchta tu ceduli“. Objevila se i spousta parodií, jako například ta, kdy Frodo drží ceduli s nápisem „Ahoj Středozemě, Sauron mi řekl, že když dostanu milion lajků, můžu si prsten nechat a on sám skočí do ohně v Hoře Osudu.“  Není to ale jen o vtípcích. Dva sourozenci Robbie a Jazzy se nechali vyfotit s nápisem: „Nechceme kočku, pejska ani zajíčka. Chceme milion lajků aby se vědělo o dárcovství orgánů a vrozených srdečních chorobách“. Fotka získala přes 400.000 lajků – zatím.

 

Ne všechny žádosti jsou ale úspěšné – Derek Bowers, Australan fandící anglickému fotbalovému klubu Bradley, chce milion lajků proto, aby ho jeho žena pustila do Londýna na finále anglického poháru. Vypadá to bledě – finále je 24.února a má zatím pouhých 400.000 lajků. A další na tyto žádosti programově rezignují hned od začátku - Wyatt McGuire, velmi bohatý muž, se nechal vyfotit před vitrínami plnými drahých kořalek a s nápisem: „Nemám manželku, takže když tato fotka získá milion lajků, je mi to úplně jedno – budu si dál dělat co chci.“