Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Michal Šula / MAFRA / Profimedia

PETR KOLÁŘ: Zeman odvolá Nečase a dosadí Klause! Už v březnu

Těšme se na začátek března. Ve čtvrtek 7. oficiálně skončí ve funkci prezidenta Václav Klaus, v pátek 8. bude inaugurován jeho nástupce Miloš Zeman. A hned v sobotu 9. března – nač také čekat, že – si na Hrad pozve premiéra Petra Nečase.

 

Proběhne zhruba následující dialog: „Tak tedy, pane dosluhující premiére – řekl jsem dosluhující, ale to prozatím berte jako bonmot, jo? –, dáte si panáčka a cigaretku? Popelníček, jak vidíte, tady na Hradě už mám. – Ne, děkuji, pane prezidente, nekouřím a při výkonu své funkce ani nepiji. – Vaše škoda, možná byste měl. Vzpomínáte si, jak jsem vás před chvílí oslovil ,dosluhující premiére‘ a označil to za bonmot? Nuže, nyní už to bonmot není. Podívejte se, jen idiot by nepochopil, že jako premiér končíte a vaše vláda také, poněvadž to tak zkrátka chci, jo.“

 

Druhý den pak Miloš Zeman pověřuje výkonem premiérské funkce politické vlády, která má dovést zemi k předčasným volbám, Václava Klause. Zemanův poloprezidentský (a není to málo, Antone Pavloviči?, abychom připomněli Cimrmanovu radu Čechovovi ohledně Dvou sester) systém v zemi právě začíná.

 

Absurdní scénáře

Výše popsaný scénář je dohnaný ad absurdum. Mnohem absurdnější ovšem je, že ho od Zemanova zvolení v různých variacích naprosto seriózně rozebírají politologové, sociologové, právníci, odborníci na ústavu a mnozí další „-ogové“, jakož i spousta redaktorů a komentátorů v nejrůznějších médiích.

 

Rozbory přitom vycházejí z jediné věty, již Miloš Zeman v den svého zvolení pronesl. „Drží-li vládu strana, kterou nikdo nevolil, je na místě, aby byly předčasné volby,“ řekl totiž. Poté se ještě v několika rozhovorech pustil do pidistrany LIDEM a její legitimity.

 

Zřejmě není moc důvodů pochybovat, že by se výše popsaný scénář mohl Zemanovi někde v hloubi duše zamlouvat. O čem lze však pochybovat velice úspěšně, je, že by něco takového udělal. Předně nikde nic podobného ani v nejmenším nenaznačil.

 

Nastupující prezident Zeman pouze konstatoval, že vzhledem ke stavu vládní koalice by byly předčasné volby na místě. Koalice ODS, TOP 09 a LIDEM je přitom skutečně v takové „kondici“, že se dá její konec očekávat kvůli kdejaké peakovině prakticky kdykoli.

 

Polemizovat o legitimitě strany Karolíny Peake je jistě také možné. Už vzhledem k událostem vedoucím ke vzniku LIDEM po rozpadu Věcí veřejných. To vše ale při respektu k tomu, že těch pár poslanců ještě stále drží pohromadě, jakkoli si třeba kvůli nenaplněným ultimátům po bleskurychlém vyhazovu jejich šéfky z ministerstva obrany namalovali na čela kosočtverce.

 

Zemanův bonmot o LIDEM ve smyslu, že by se všichni její členové vešli do jednoho autobusu, ale vlastně ani nebyl bonmot. Jen pouhé konstatování faktu. Možná by se dokonce dalo doplnit, že by onen autobus ani nemusel být standardně veliký.

 

Bez ohledu na to, kdo je říká, by předchozí výroky v Česku bezpochyby podepsal kdekdo včetně příznivců dvou největších pravicových stran.

 

Žádné „větší akce“

Miloš Zeman po vynucené desetileté pauze předně touží po zisku nálepky velkého státníka. Za těchto okolností by ve vztahu k Nečasovi a jeho vládě musel být opravdu hlupák, aby se – slovy trenéra hovořícího k Františku Koudelkovi ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! — pouštěl do „nějakých větších akcí“.

 

Jak už avizoval, bude se Jezevec z Vysočiny snažit být ve vztahu k vládám aligátorem. Bude maximálně využívat všech svých pravomocí, premiéry a jejich kabinety hodlá peskovat, poučovat a vyučovat. Předseda a jasný favorit březnového sjezdu ČSSD Bohuslav Sobotka se jistě už teď třese.

 

Kvůli tomu všemu ale Zeman nepotřebuje riskovat, že hned v úvodu svého pětiletého mandátu získá namísto státníka nálepku ústavního pučisty. Zvlášť když mu zjevně stačí si počkat. Ona už si se sebou koalice jistě poradí sama, jak ostatně naznačuje atak TOP 09 na ODS kvůli přijetí fiskálního paktu EU pod pohrůžkou nepodepsání koaliční smlouvy.