Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomáš Tesař

JAKUB HORÁK: Václav Klaus: Exit

Moderátor slovenského Rádia Expres se dovolal Václavu Klausovi a hlasem slovenského prezidenta Gašparoviče mu nabídl místo k emigraci. Video se po českém facebooku rozšířilo rychlostí světla.

"Jsme jenom lidé," opakoval v jedné starší epizodě seriálu Krajní meze omluvně hlavní hrdina kdykoli něco nezvládl tak, jak se od něj čekalo.

 

V jednom starším článku jsem zmiňoval termín "sémantický filtr". Je to nevědomá součást psychické funkce hodnocení, která má vliv na to, jak vnímáme určité situace. Vezměme si nedávné, velmi populární video s padajícím Milošem Zemanem. Pokud někdo Zemana nesnáší, vidí ožralého prezidenta, chovajícího se naprosto nepřístojně. Naopak někdo, komu je Zeman sympatický, vidí chlápka, který po letech proher dokázal prorazit a zcela pochopitelně to oslavil tím, že se řádně vykropil. Zeman-ožrala, Zeman-borec, je to stále jeden a týž člověk. A jsme jenom lidé.

 

Na posledním pražském koncertu Guns N' Roses nechal zpěvák Axel Rose čekat publikum víc jak hodinu, než se uráčil vyjít na scénu. Když jsem se o tom druhý den bavil s přáteli, rozdělili se do dvou skupin. Jedni - ti kteří přišli na koncert za muzikou - na Axela nadávali a slibovali, že to bylo naposled, co na něj šli. Druzí - kteří přišli za Axelem jako za symbolem - to brali tak, že prostě zdrogovaný a znuděný Axel nedělá, co se od něj zrovna chce. Což je ostatně i podstatou toho, proč někdo ulítává na Guns N' Roses. Jak asi chlapík, který si postavil život na tom že si dělá co se mu zlíbí, může brát vážně nějaký termín? Jsme jenom lidé.

 

Obdobným sémantickým filtrem je vnímaný i Václav Klaus. Podle lidí, kteří se s ním znají osobně, je Klaus ve výtečné formě, jak fyzicky tak i psychicky. Podle jeho posledních činů - míním tím amnestii a xenofobní roli v prezidentské kampani - Klaus už naprosto nehodlá přesvědčovat o své ceně nějaké intelektuály nebo kulturní celebrity. Udělal to, čemu se v investicích říká "exit". Když dovedete firmu do určitého stádia, prodáte svůj podíl, zkasírujete maximum a odcházíte. Je vám jedno co bude s firmou dál, co si myslí zaměstnanci, novináři, odboráři, veřejnost. Je to čistě pragmatické, ekonomické rozhodnutí.

 

Pro někoho je svět vesmírný prostor plný přátelských bytostí, pro někoho je svět tvrdé bojiště. „Jsme jenom lidé“... V seriálu Krajní meze jsem ten výrok pochopil takto: lidé jsou definovaní tím, že o sobě pochybují. Pochybovat je lidské - dubitare humanum est. Václav Klaus je obdivovaný i nenáviděný proto, že se o své pochybnosti o sobě s lidmi nepodělí. A o sympatie těch, kteří o něm pochybují, nestojí.