Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Stanislav Krupař

BOHUMIL DOLEŽAL: Zeman proti Nečasovi se Sobotkou: Hroznýš královský očima králíků

Středeční MF Dnes poskytli rozhovor premiér a předseda ODS Petr Nečas a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Každý z nich stojí sice na jiné straně pravolevé barikády, pokud jde o pana Zemana, mají ovšem leccos společného: oba „doufají“, „věří“, „předpokládají“ a „nepochybují“. Jako interpreti Zemanových příštích kroků jsou tedy plni dobré vůle. Co ostatně králíkům zbývá.

 

Pana Nečase je mi líto: během vládnutí projevil, stejně jako Mirek Topolánek, dobrou vůli, za globální hospodářskou krizi nemůže. O budoucím prezidentovi říká: „Miloše Zemana jsem vždy považoval za člověka, který dodržuje standardní pravidla, hraje standardní politickou hru na standardním politickém hřišti.“

 

Jistě, to dělá, aspoň vždycky, když se mu to zrovna hodí. Například pojetí opoziční smlouvy jako standardu je ovšem od pana Nečase typický „klausismus bez Klause“. „Doposud jsem neměl důvod tento názor změnit.“ Pan Nečas jej nejspíš brzy získá, bude však už pozdě.

 

„Jsem přesvědčen, že čitelný levicový prezident jako protivník pravicové vlády může v mnoha ohledech působit jako jistý integrující a burcující činitel.“ Jak vidno, už vyburcoval pány Kalouska a Schwarzenberga a hned po volbě zintegroval ODS a TOP 09 do dalšího konfliktu. Problematickou útěchou může panu Nečasovi být jen to, že tchoři nemají vůči hroznýši o moc větší šanci než králík.

 

A pan Nečas pokračuje: „Je to jistě přehlednější, než když má pravicová vláda konflikty s pravicovým prezidentem.“ Přehlednější jistě, bohužel to však také bude o hodně horší: Klaus byl jako prezident politicky slabý, stála za ním jen část ODS. Za Zemanem stojí 55 % voličů z přímé volby a dvě současně nejsilnější české strany, KSČM a ČSSD. A je velmi těžké dávat zrovna teď, při současném stavu Poslanecké sněmovny, dohromady přesvědčivé argumenty proti předčasným volbám.

 

Jistě, zadělají na mocenský monopol „levice“, ale čím budou později, tím bude větší. Je zatím otevřené, kde Zeman sežene podporu na některé své dalekosáhlé plány (svržení vlády, předčasné volby, změna ústavy, volebního zákona, dalších zákonů). Je otázka, jak je třeba brát jeho slova o přesvědčeném eurofederalismu, návrh na senátora Michálka v čele NKÚ, megalomanský plán na průplav Labe–Odra–Dunaj (něco jako tunel z Bombaje do Londýna v jednom kdysi populárním gruzínském filmu).

 

Řekl bych, že je třeba je brát stejně vážně jako řeči o případném raketovém útoku na íránská jaderná zařízení: pan Zeman žádnými raketami nedisponuje a eurofederalistou je silně, ale verbálně. Pokud by však jednou v budoucnu chtěli pánové van Rompuy a Barroso provozovat něco, co on bude mít za „vměšování do vnitřních věcí suverénní ČR“ (například ve věci občanských práv a svobod), se zlou se potážou.

 

To, co říká pan Sobotka, je spíš zábavné a panu Sobotkovi to patří. „Jak naši voliči, tak naši členové si přejí, aby vztahy s novým prezidentem nebyly konfliktní … V mnoha oblastech můžeme najít společnou řeč.“ (Návrh králíka hroznýšovi na společnou řeč musí být pro hroznýše velmi atraktivní, zvlášť když si dobře pamatuje, kdože ho to při prezidentské volbě roku 2003 zradil, a dokonce i poměrně malý chřestýší mozek je schopen jednoduchého a přesvědčivého závěru: kdo zradil jednou, zradí znovu.)

 

„Miloš Zeman určitě nekandidoval proto, aby rozvracel ČSSD. Trauma z doby, kdy sociální demokracie nezvládala prezidentské volby, nás pronásleduje už deset let … zbytečně nás rozděluje. Teď bychom však toto téma měli nechat historii a analytikům. Musíme se věnovat reálné politice.“ (Velkorysý návrh na smír, který podává lapený zrádný králík hroznýši-mstiteli, je mimořádně atraktivní, je to opravdu majstrštyk reálpolitiky.) „V zájmu většiny lidí v naší zemi je změna vlády, nastartování hospodářského růstu, korekce nespravedlivých pravicových reforem. Tady můžeme s Milošem Zemanem najít společnou řeč.“ Nu jistě, můžeme. Je však k tomu hledání společné řeči zapotřebí zrovna pana Sobotky?

 

Pan Sobotka uzavírá: „Předpokládám, že se bude (Miloš Zeman, pozn. aut.) pohybovat v mezích ústavy. Osobní sympatie nebo antipatie by tam neměly hrát žádnou zásadní roli.“

 

Nezbývá než konstatovat, že pan Sobotka toho předpokládá opravdu dost.

 

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.