Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: youtube.com

JAKUB HORÁK: Zakázaný sestřih pádů a vrávorání Miloše Zemana

Hackeři - fanoušci Reflexu - dokázali odblokovat video se sestřihem ze života našeho oblíbeného komika, které YouTube zablokoval.

 

Na českém YouTube se objevilo nové video, zobrazující sestřih pádů nového prezidenta Miloše Zemana. Do svého článku ho přejal server mediar.cz, avšak vzápětí poté bylo video zablokováno. Reflex však disponuje dostatečnými odborníky k tomu, aby zablokované video opět odblokovali. Přinášíme vám ho proto v plné šíři a v ještě lepším sestřihu.

 

 

Nejsme nepřátelé nového prezidenta Miloše Zemana. Video zveřejňujeme, a nemáme za zády ani havlovský motiv "života v pravdě", ani heslo Wikileaks "We Open Governments". Popravdě řečeno nemáme za zády vůbec žádné heslo, a vlastně vůbec nikoho. Nemáme ani žádné úmysly, pouze jeden velký altruistický: snažíme se našeho nového prezidenta ochránit před hříchem přílišné pýchy, neboli v řeckém termínu hybris.

 

Hybris (ὕβρις) znamenala v řeckém starověku navenek projevovanou pýchu, domýšlivost a aroganci, vyzývavé, drzé jednání a vystupování, jež nutně vyvolá trest bohů, který pak postihne celou společnost.

 

Ačkoli jsme jen amatérští psychoanalytikové, přesto se domníváme v chování Miloše Zemana nacházet určitá rizika v tomto směru. Tak například kráčí-li budovou České televize, je-li před ním schod, a on kráčí dál jako by tam schod nebyl (čehož následkem je spektakulární pád zastavený až křeslem) - zde já nevidím problem s dioptriemi, vidím zde Zemanovu pevnou víru, že podlaha pokračuje dále i bez schodu. Snad je to chyba ředitele ČT Petra Dvořáka, který - ač nad jiné bystrý - nedokázal několik vteřin před prezidentovým nakročením schod zrušit. Snad je to nedostatek víry Miloše Zemana, neboť Ježíš jak známo chodil i po liniích které nejsou v prostoru fyzicky definované, včetně vodních hladin.

 

Když Achilles v Iliadě nechá vláčet Hektórovu mrtvolu koněm, dopouští se hybris. Podobně Kreón v Sofoklově Antigoně, když zakáže pohřbít mrtvého Polyneika. Na těchto malých ukázkách varujme našeho prezidenta, který si občas evidentně není jistý, kde jsou v prostoru umístěné schody, zábradlí, židle - zkrátka věci.


A tím se dostáváme k jádru. Ony věci an sich takové zacházení snesou.
Lidé už méně.


Přejeme vám, abyste se při sestřihu vystoupení našeho oblíbeného komika skvěle bavili i vy!