Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

JAKUB HORÁK: Prezidentská volba - občanská válka na obzoru

Tři dny před prezidentskou volbou se příznivci obou kandidátů rozdělili do dvou jasně ohraničených táborů. Z hlediska výsledku voleb už ale debaty na sociálních sítích nic nezmění. Obě dvě skupiny se pouze odstřelují ze zákopů, tak jako v první světové v zákopové válce na Marně. A marně.



Na Facebooku vládne tuhý boj. Tak například jistý uživatel, který si vsadil ve Fortuně na Zemana půl milionu, napsal na své zdi, že příznivci Schwarzenberga jsou netolerantní sektáři a že si začne dělat jejich seznam. Napsal jsem mu tam - a domníval jsem se že humorně: "Připiš mě na seznam, zrádče národa". Vzápětí mě zablokoval, takže tam teď patrně sloužím jako exemplum netolerantního fašisty.



Vyvinula se z toho nakonec pěkná taškařice, protože dalších asi padesát mých přátel mu postupně psalo na profil, že si také myslí že je zrádce národa a jeden za druhým letěli.. Inu, byl to hezký večer, HDP pranic nepřinášející večerní zábava pro ty nenormální lidi z "pražských salónů", jak "Karlovy" příznivce hezky nazval ve svém posledním volebním klipu Miloš Zeman.



Už aby to bylo za námi. S některými přáteli se na facebooku raději vzájemně vyhýbáme - sympatie, či spíše antipatie k jednomu z kandidátů či jeho příznivcům nás přivedly do opačných táborů. Nechceme přijít o své přátelství, pokud se už bavíme, tak o něčem jiném než o volbách.



Hraje se už pouze o ty, kdo na sociálních sítích nejsou. Tam totiž sémantický filtr funguje jasně - když fanoušek vidí knížete jak cosi rozpráví v klipu se skupinou Nightworks, přijde mu to roztomilé. Kdyby přesně to samé říkal Zeman nebo Fischer, bylo by to vlezlé a trapné. Opačná strana to zřejmě vidí také tak, ale naopak.


Co se knížete samého týče, znovu se ukazuje, že spasitelé by měli mluvit pokud možno nesrozumitelně, aby si do jejich slov mohl každý projektovat to, co chce sám slyšet. Svým prohlášením o prezidentu Benešovi před mezinárodním soudem v Haagu si proti sobě poštval půlku národa. Chce-li to jeho volební tým zvrátit, má jedinou možnost - zanechat zveřejňování podpor celebrit na Facebooku a vyjít do reálného světa.



Například tím, že vyzve každého, kdo Karla S. volil, aby sehnal ještě jeden hlas.