Václav Havel obstál, Václav Klaus je synonymem selhání

Václav Havel obstál, Václav Klaus je synonymem selhání Zdroj: Isifa.com, Profimedia.cz

JAKUB HORÁK: 2013: Klaus s Havlem v druhém kole prezidentské volby

Václav Klaus si vede v druhém kole prezidentské volby docela čile - tedy na to, že v prvním kole vůbec nekandidoval. Zeman si myslí, že kandiduje on, ale to se plete. Schwarzenberg byl svým úspěchem překvapen a není divu. Ve skutečnosti tu už čtrnáct dní bojují Klaus s Havlem.

 

Je pravda, že prokarlovská kampaň byla v závěru prvního kola značně přepálená. K jeho podpoře vyzval snad každý, koho si kdy Marek Eben pozval na Plovárnu. Naposledy tak učinila i nová celebrita, těhotná Ornella Štiková, ve svém sloupku v Blesku. Někteří skeptičtí novináři a bloggeři si už z "kulturní fronty" začali dělat legraci, ale z toho, co se děje teď, mnohým z nich ztuhl úsměv na rtech.

 

Volební štáb Miloše Zemana totiž v oficiálním prohlášení jako zdroj uvedl článek Adama B. Bartoše "Tak tohle už je moc. Na hradě Schwarzenbergovy manželky se hajluje!" Bartoš v něm popisuje nacistické memorabilie na zámku Hardegg, který má patřit Schwarzenbergově manželce. Má to jeden háček. Poslední Hardegg, majitel hradu, jej v roce 1730 prodal říšskému hraběti Siegmundu Friedrichovi von Khevenhüller a Schwarzenbergova rodina s ním nemá nic společného.

 

Pokud by podobné tvrzení přišlo dva dny před volbou, mohlo by mít nedozírné následky. Zdá se však, že Václav Klaus junior odpálil antikampaň s motivem "nacistických předků" příliš brzy a nepříliš početným spojencům nevydržely nervy a také se přidali. Zbývá tak pět dní na to, aby se vlna špíny vrátila zpátky k těm, kdo ji vychrstli. A ta vlna se začíná obracet.

 

Těžko říct, jestli Petr Hájek svou knihu o Antikristovi psal jako vědomou přípravu na prezidentský boj, nebo zda mu ohlas tohoto boje přicestoval zpátky časem do podvědomí, které jeho ruku vedlo. Každopádně se nemýlil. Čím víc totiž Klaus se Zemanem do Schwarzenberga buší, tím víc jemu vyvstává po boku neviditelný spojenec, a je to právě on, za kterým mladí lidé instinktivně jdou. Ano. Nebyl to ani Kalousek, ani Bursík, kdo Schwarzenberga přivedl do českého politického života. Byl to Havel. A Klaus s ním teď vede další boj.