Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Václav Teichmann

MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ: Pane Bočane, pane Stránský..

Je trochu trapné, že o principech demokracie vás musí poučovat čtyřiadvacetiletá holka, která by pravděpodobně mohla být vaší vnučkou.

 

Ale co se dá dělat, šílenství kolem prezidentských kandidátů holt lidem způsobuje nevysvětlitelná zatmění mozku, se kterými si očividně neví rady. A tak se stalo, že bojovníci proti minulému režimu, co by na Hradě tedy rozhodně nestrpěli Zemana a jeho náklonost ke Kremlu, se ke starým zvyklostem a pořádkům rádi vracejí. To je docela paradoxní, že? 

 

Boj o prezidentské křeslo se poslední dny sice zredukoval na více či méně trapné invektivy létající z tábora příznivců jednoho kandidáta k druhému, ale i tohle má svoji mez. Veřejně naplivat na Martina Dejdara jen proto, že nevolí stejně jako vy, je překročením této meze. Řekl vám někdo, že princip demokratické společnosti tkví v toleranci i odlišných postojů? Názory jiných lidí a zejména jejich politická orientace jsou stejně legitimní jako ty naše. Můžeme s nimi důrazně nesouhlasit, můžeme je považovat za hloupé a můžeme to klidně i říkat nahlas, měli bychom je ale respektovat.

 

Nepřipadá vám tedy zvrácené, že vy jakožto tvůrci skvělého seriálu Zdivočelá země jste Martina Dejdara teatrálně exkomunikovali kvůli tomu, že chce volit Zemana, což zřejmě považujete za velezradu? Nevzniknul váš seriál snad právě proto, aby mimo jiné upozornil na nebezpečí toho, co se stane, když lidé jako tupohlavé stádo fanaticky následují a na piedestal (třeba ten prezidentský) si staví někoho, jemuž slepě promíjejí vše špatné a jehož autoritou ospravedlňují i vlastní nenávist?

 

Kde berete jistotu, že váš názor je ten správný, a že vy jste ti morálně výš, kteří mají právo zavrhnout někoho za to, že jeho názor a volba jsou „ty špatné“? Rozhodli jste se "skončit" s Martinem Dejdarem, cítíte se jako hrdinové? Stejně jako s Karlem na Hradě se z této země nestane ráj na zemi, s nástupem Miloše na Hrad nepřijede do České republiky Vladimir Putin s armádou jezdců apokalypsy v ušankách. Vidět věci takhle černobíle je snadné, ale vymstí se to. Sami jste, narozdíl ode mne, naplno zažili, co to je, když jsou lidé za své názory trestáni. Nesklouzávejte prosím - v zájmu vaší ideové čistoty - k tomu samému.

 

Mimochodem, také volím Karla Schwarzenberga. Jen si poslední dny říkám, zda chci volit Karla, a zároveň patřit do skupiny jeho voličů.

 

Aktualizace: Scénárista Stránský se dnes Dejdarovi omluvil na vlnách Českého rozhlasu se slovy "Omlouvám se, že jsem použil nesprávná slova, to se nemá. Některé věci se ve vzteku dělat nemají."