Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

Prezident je buzna? No a co!!!!

Kdysi slavná skupina Visací zámek se pokusila zviditelnit vulgárním popěvkem na adresu Václava Klause a kandidátů, kteří se chtějí ujmout jeho křesla po něm. Václav Klaus je v popěvku obviněn z homosexuality, a po něm i prezidentští kandidáti. Prý jsou všechno buzny! My se ptáme: No a co?

 

  Česká republika patří k nejvíc gay friendly zemím v celé Evropě. Proto je trapný pokus Visáčů o návrat do centra pozornosti odsouzen k nezdaru už od samého počátku. Přesto stojí za pozornost.

 

 

Visací zámek odhaluje „překvapující“ skutečnost, že Václav Klaus je buzna, a ke konci klip ukazuje, že buzny jsou i mnozí prezidentší kandidáti. V jiné zemi by možná takový klip vzbudil pozornost, v Čechách však ne. My totiž víme své a jsme tolerantní. Navíc lživost celého klipu je nabíledni. Dokonce dvakrát.

 

Sdělení totiž můžeme v písni hledat hned dvojí. První - že prezident je zavrženíhodná osoba, slůvko buzna použita ve významu, že prezident buzeruje, otravuje. Což je samozřejmě nesmysl, my dobře víme, že Václav Klaus nikdy nikoho nebuzeroval. Naopak je tak významným filosofem, že naopak jeho systematicky buzeruje celá občanská společnost. Takže se Visáči prostě netrefili.

 

 

Druhý význam písně bychom mohli interpretovat tak, že prezident je homosexuál. Většina redakcí českých periodik v minulosti dostala informace a detailní popisy této skutečnosti, a od počátku volební prezidentské kampaně pak tytéž výroky o většině prezidentských kandidátů a kandidátek. Stran kandidátek dostala media i informace o tom, že nejméně čtyři z nich dávají před muži přednost psům. Nevěnoval tomu pozornost nejenže nikdo se seriozních či bulvárních listů, ale dokonce ani Archeologické rozhledy. Takže Visáči „objevují“ skutečnost, kterou nejenže všichni dávno vědí, ale která vůbec nikoho nezajímá.

 

  Proto je třeba položit otázku, proč to kapela udělala. Prvním důvodem je, že už dávno nikoho nezajímá a chtěla by se přihřát na popularitě Václava Klause. Tak to ostatně dělá celá řada medií, komentátorů i umělců. Druhý možný důvod kapely je však znepokojivější: Nemá náhodou Visací zámek na Václava Klause sexuální apetit?