Fischer a Zeman

Fischer a Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Kdo vrtí českým prezidentským psem

Ať už chtěl Václav Klaus amnestií dokázat cokoliv (možností se nabízí docela hodně), jedno se mu určitě povedlo: názorně předvedl, že i u nás může prezident mnohem víc než jen potřásat pravicemi jiných prezidentů.


Z tohoto hlediska je přímá volba na první pohled krokem k otevřenější demokracii. Což vypadá pozitivně, dokud člověku nedojde, že tentokrát už nikdo nebude moci říkat "tohle není můj prezident" (jak dosud bývalo v kraji zvykem), ale naopak "jaký národ, takový prezident". Přitom už ted je zřejmé, že výsledek bude skoro určitě prů..., no dobře, průšvih.

 

Jsem jeden z posledních, kdo by si národ nějak idealizoval, přesto mi na tom něco nesedí. Lid je sice hodně vrtkavé zvíře, i tak mi ale přijde dost zvláštní, že dnešní jasný favorit ještě před pouhými čtyřmi měsíci v jiných volbách zcela propadl a nezajímal snad ani kluby důchodců.

 

Změnil se od října Miloš Zeman nebo národ? Ani jednoho jsem si nevšiml. Jsou průzkumy účelově falšované? Úplně vyloučit to nejde, protože i to je tradiční součást vrtění psem. Ale rozhodně nemohou být zfalšované natolik, aby byly úplně mimo.

 

Takže už zbývá jen možnost poslední: někdo tady potichu odvedl dobrou práci - a zjevně nikoliv Miloš Zeman sám. Kdo a proč to byl, si není tak těžké domyslet. Ve spojitosti se Zemanovou kampaní se nápadně často vyskytuje jméno Miroslava Šloufa a ten zase vede firmu pracující pro ruský ropný kolos Lukoil.

 

Lukoil také Zemanovu pidistranu sponzoruje - a jaksi mimochodem finančně podpořil i ruské vydání Klausovy knihy Modrá, nikoliv zelená planeta. Zvláštní shodou okolností právě Klaus také Zemana veřejně v podstatě označil za svého jediného vhodného nástupce. "Jak prosté, milý Watsone," řekl by Sherlock Holmes.

 

Takže už zřejmě známe odpověď na otázku "Kdo?". A také na otázku "Proč?" - no přece proto, aby byla zachována kontinuita smluvně opozičního vládnutí vstřícného k lobbistům, mafiím a ruským gosudarům, což u nás čím dál víc splývá v jedno. Zbývá už jen odpovědět na otázku poslední: "Jak?"

 

Bylo by samozřejmě bláhové si myslet, že prezidentská kampaň se vede jen za prostředky vyúčtované v přiznáních kandidátů - dokonce i v demokratičtějších státech, než je náš socialismus s kapitalistickou tváří. Hezkou ukázkou, jak se to dělá tady, jsou například všeobecně známé okolnosti volby předešlého prezidenta nebo curriculum vitae Olgy Zubovové, která ho tehdy na Hrad dostala. Ale nejen to.

 

Stejně tak není nezajímavé se podívat, kolik PR agentur u nás má mezi svými referencemi Lukoil, ČEZ a další gigaspolečnosti podobného ražení a co všechno ještě také dělají. A jakými nákladnými hračkami disponují - včetně neuromarketingových laboratoří. Ostatně, divil bych se, kdyby se ukázky práce těchto agentur neobjevily také v diskusi pod tímto článkem.

 

Zvláštní jsou i špinavosti, které se najednou dějí kolem Zemanova zřejmě nejvážnějšího konkurenta. Ačkoliv nejsem Fischerovým fanouškem ani náhodou, přece jen je mi dost divné, kolik lidí si najednou vzpomnělo na jeho minulost řadového komunisty, přestože u jiných kandidátů nevadí mnohem horší věci. Nebo kdo dal jistě nemalou částku za billboardy podprahově sugerující Fischerovo členství v lidových milicích. Atd., atd., atd...

 

Možná by to i vysvětlovalo, jak mohl Tomáš Hanák na Fischerovu adresu pronést něco tak prvoplánově blbého: jisté skupiny populace slyší i na tohle, jen když mluví herec. A nejspodnější patro společnosti zase efektivně osloví záplava antisemitských narážek najednou kolujících internetem.

 

Už jen legrační perličkou v této smršti jsou čarodějky a astrologové masově předvídající prezidentství důchodce z Vysočiny. Slyšel jsem dokonce o věštbě pronesené jistou celebritou, herečkou a čarodějnicí zároveň, což je zajisté kvalifikace v naší osvícené zemi bezkonkurenčně nejvyšší. Zeman se podle ní na hrad dostane, ale nepobude tam dlouho...

 

S přihlédnutím ke všem okolnostem není sestavení takové prognózy žádné umění. Kdyby ale náhodou přesto nevyšla, bude to důvod k oslavě, protože by to znamenalo, že pořád ještě nejsme tak úplně ztracení.

 

Další články autora najdete na www.novakoviny.eu