www

www Zdroj: Profimedia.cz

10 webů, bez kterých by mě surfování netěšilo

Hrabala jsem se takhle před pár dny elektronickým archivem naší konkurence a vzpomněla si na šest nebo sedm let starou rubriku Můj oblíbený web, do níž jsem týdeníku Respekt také párkrát přispěla. To mi vnuklo myšlenku sepsat aktuální seznam webových stránek, které alespoň jednou týdně (a dvě z nich dokonce denně) musím navštívit, abych si zachovala iluzi o tom, že můj život nepřestal dávat smysl.

 

Jsem si vědoma, že je to spíš téma pro osobní blog, ale když já žádný nemám. Snad mi tedy čtenáři odpustí a třeba se nechají inspirovat…

 

www.mediar.cz

Oborový zpravodaj Ondřeje Austa a jeho týmu je pro mě skvělým, aktualizujícím doplňkem webu Louč.cz mediálního experta Milana Šmída. Ondřej Aust je vždy naprosto přesně informován o tom, kde se co v médiích šustlo, koho propustili, koho povýšili, koho přetáhli jinam a proč a kdo kde co zvoral – a navíc má k ruce partu odborníků, kteří o médiích, reklamě a marketingu vědí všechno. Ráda a denně se od nich učím.

 

www.revolverrevue.cz/bubinek

Lidé z okruhu časopisu Revolver RevueBubínku Revolveru komentují události v kultuře, najmě pak v literatuře. Leckdy jsou peprní, výjimečně hořcí, často pak ostří – jako minulý týden literární kritik a překladatel Marek Vajchr, který si vzal na mušku neetický vliv kamarádšoftů na stránkách kulturní rubriky Lidových novin.

 

www.cso.cz

Můj nejoblíbenější z hrstečky českých ornitologických webů. Je tu všechno – seznam ptačích druhů vyskytujících se v ČR, krásné fotky, atlas peří i aktuality, které často vyrážejí dech: nebo jste věděli, že 11.–13. listopadu 2012 v jižních a jihozápadních Čechách protáhla velmi početná hejna majestátních, elegantních jeřábů popelavých, minimálně 5–10 tisíc, možná až několik desítek tisíc jeřábů? A my jsme to neviděli… A když se chci podívat, jestli už letos přiletěli brkoslavové severní (přiletěli!), proklikem z oficiální stránky České společnosti ornitologické přejdu na avif.birds.cz.

 

www.czso.cz

Po rok staré „generální rekonstrukci“ webu Českého statistického úřadu se na jejich žebříčky a tabulky a data dívám ještě raději. Rok po roku sleduju, jak se moje kdysi téměř „zajímavá“ mzda nebezpečně blíží té „pouze“ průměrné, která se pomalu, ale přece zvyšuje, u genderových statistik nadávám na diskriminaci žen a u žebříčků stovky nejpoužívanějších dívčích/chlapeckých jmen se divím neinvenčnosti českých rodičů. Tenhle web je novinářův zlatý důl.

 

www.dlisted.com

Čistý bulvár, výsměch soudnosti, politicky nekorektní a mnohdy strašlivě vulgární zprávy převážně z americké hvězdné škarpy. Píše to z LA (dříve z NYC) mladý gay hispánského původu, který člověku osvěží americkou pouliční angličtinu, denně mu (tedy spíše jí) servíruje k snídani reader's digest všech světových společenských časopisů a upozorní ho na zásadní popkulturní jevy, zejména ty z oblasti hýždí a poprsí. Pro zaostalce mého typu, který není na Facebooku a nesnáší Twitter, jde o zásadní zdroj pomíjivých, ba zcela zbytečných zpráv.

 

 

www.nyt.com

Časy se mění, the Times they are a-changin', abych citovala Boba Dylana. A týká se to i deníku New York Times. Zadarmo už není obsah celé webové stránky, ale pouze přečtení deseti článků měsíčně (podotýkám, že digitální předplatné není drahé ani pro našince). Přesto je fajn projet si denně hlavní titulky a části perexů všech rubrik na hlavní stránce, od domácího a zahraničního zpravodajství přes Kulturu po Zdraví nebo Reality. Aby člověk zůstal v obraze a jeho angličtina docela nezpuchřela.

 

www.ujc.cas.cz /jazykova-poradna/

Každý z nás umí česky – a všichni v mateřštině děláme chyby. Většina z nás opakované, zahanbující a strašlivé. Proto jsou dennodenní konzultace s webem Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR nezbytné, ať už využijeme slovníkovou, nebo výkladovou část Internetové jazykové příručky, která umí suplovat SMČ, PČP i SSJČ (bohemisti, vy víte!), nebo se podíváme do sekce přehledně řazených jazykových problémů s názvem Na co se nás často ptáte.

 

www.iliteratura.cz

Skvělý literární servis. Recenze odborníků, rozhovory, kritiky překladu, zprávy ze světa i od nás.

 

www.cuketka.cz

Osmý rok svého blogu o jídle načíná nadšený kulinářský samouk, průkopník „bedýnek“, milovník farmářských trhů a zakladatel SCUK Martin Kuciel. Chodím k němu pro recepty a nápady na dárky do kuchyně.

 

chrisguillebeau.com

Tenhle chlap umí žít! „Spisovatel, cestovatel a bojovník proti stávajícímu pořádku“ předvádí umění nonkonformity vším, co dělá. Význačnou část z těch 180 zemí, které navštívil, projel skoro zadarmo. Škoda, že nebydlíme v USA, abychom co nejsnadněji, stejně jako on, dokázali u leteckých společností nasbírat miliony virtuálních mil na letenky zdarma…