Ladislav Jakl

Ladislav Jakl Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Ladislav Jakl by zrušil cyklistiku. Měl by se přidat k Cimrmanům

Ladislav Jakl je veřejností povětšinou vnímán jako ten šašek od Klause, co společně s Hájkem tráví dny podporou narcisismu hlavy státu a sepisováním textů pod vlivem halucinogenních látek.

 

Zajímavé je, že ačkoliv jimi lidé naoko pohrdají, každé jejich vyjádření nebo text vyvolá takovou odezvu, při níž se jednotliví komentátoři předhánějí v tom, komu jsou prezidentští poradci víc jedno, a který je větší blázen, až jim to nutně musí dávat pocit, že jejich slova a činy mají nějaký význam a když nic jiného, umí vyvolat diskuzi.

 

Stejné divadlo se poslední dny odehrávalo na internetu kvůli Jaklově textu na jeho blogu s názvem: Cyklistiku je nutno okamžitě zakázat. Ten text si vysloužil tolik nadávek, nenávistných komentářů i vážně míněných analýz, že si z toho kouzelník Žito musel vzteky přiskřípnout kohouta. Člověk ho tedy nemohl číst jinak, než s velkým očekáváním. Takže, změnil blogískový zápis Ladislava Jakla svět?

 

Nezměnil. Ale skvěle pobavil. Jakl se v něm mění v novou verzi notorické rušitelky internetů, Věry Pohlové, a říká, že by zakázal cyklistiku, protože lidé, kteří jezdí na kole, toho moc sní a spotřebovávají energie. Ten text by neměl vyvolávat u lidí vztek, naopak, někdo by ho měl vzít a zařadit do nějaké z her Járy Cimrmana. Jde o ironický komentář, dohnaný ad absurdum, a Ladislav Jakl by si za něj zasloužil ocenění Troll 2012. Pro neznalé: Troll je v internetovém slangu člověk, který svými provokativními články provokuje účastníky diskuzí a čtenáře k emotivní odezvě.

 

V případě Jakla však nešlo jen o to poškádlit čtenáře a pobavit se nad jejich reakcemi. V duchu euroskepticismu svého šéfa Jakl v textu velice ironicky a  skrytě kritizuje obrovské částky, které EU formou eurodotací posílá na výstavbu cyklostezek, jejichž výstavbu města mnohdy uskutečňují na úkor jiných projektů. A možná nejde jen o cyklostezky.

 

Doufám, že i po odchodu Klause z Hradu lidé jako Jakl a Hájek ve veřejném prostoru zůstanou, a budou svými názory provokovat a vyvolávat diskuzi i nadále, protože na rozdíl od jiných to jen není pár nezábavných alibistických žvanilů.