Václav Drobný

Václav Drobný Zdroj: Profimedia.cz

Sport zabíjí hůř než drogy!

Další sportovec - padesátiletý běžkař - se nedožije Nového roku. Zkolaboval při sportu a zemřel. Pouhé dva dny poté, co se při nočním bobování v Krkonoších zabil jiný sportující muž. Ještě hůř vypadají čísla o sportovních úrazech u dětí. Kdyby tak často jako sport zabíjela nějaká droga, bude okamžitě zakázaná.

Informace Státního zdravotnického ústavu jsou neúprosné: „V ČR jsou úrazy na prvém místě v příčinách mortality dětí i dospívajících. U dětské populace zapříčiňují úrazy a otravy  36 % všech úmrtí u dětí do 14 let. Pro úraz je ročně  26 500 dětí hospitalizováno a cca  445 000 dětí ambulantně ošetřeno. Téměř 3 000 dětí je postiženo následky trvalými, až 300 dětí a mladistvých na následky úrazu zemře.Úrazy vznikají nejčastěji  při sportovní činnosti – při organizovaném sportu a hře vzniká 37,9 % úrazů, při neorganizovaném sportu 34,4%.“ 

 

Když porovnáme následky užívání marihuany u dětí a mladistvých, dojdeme k tomu, že mladí huliči sice trochu zblbnou, ale zůstanou naživu. Na předávkování marihuanou nezemřel ještě nikdy nikdo. Na sport zemře ročně asi dvě stě dětí. Proto je zcela oprávněné konstatování, že užívání marihuany představuje pro děti mnohem menší riziko úmrtí než sport. Bezpečnější je hulit než sportovat - a dokonce i pro děti, kterým tráva prokazatelně škodí.

 

Podívejme se ale na čísla jiných drog, drog, ze kterých musí naskakovat husí kůže každému příčetnému člověku. Heroin, pervitin... Ze statistik se dozvíme, že například za rok 2009 zemřelo následkem předávkování nelegálními drogami - všemi dohromady včetně těkavých látek - necelých padesát lidí, mladistvých i dospělých dohromady. Lze tedy konstatovat, že sport zabíjí dokonce výrazně víc než tvrdé drogy.

 

Represe nic neřeší - proto asi nemá smysl sportovní aktivity zakazovat. Stát by však měl okamžitě přestat finančně podporovat sportování, a ušetřené peníze věnovat na masivní preventivní kampaň zamířenou na mládež. Jejím heslem by mělo být prosté heslo SPORT ZABÍJÍ VÍC NEŽ DROGY, a kampaň by měla učit děti nesportovat. Prostě říct NE! lákadlům sportovních aktivit.