EU

EU Zdroj: Profimedia.cz

Dějiny nové Evropy, 2026: 2. část

Středa 1. dubna 2026 – Českým tiskem se šíří zpráva, že nová evropská směrnice bude regulovat kanadské žerty. Směrnice údajně stanovuje kvótu, která vyžaduje, aby žertů evropských bylo minimálně 75 procent.


Pátek 3. dubna 2026 – Do Evropy předčasně dorazila vlna veder, teploty v Římě dosáhly po poledni na slunci čtyř stupňů nad nulou. Premiér Evropské unie Gillet přiznal, že boj s globálním oteplováním má ještě nedostatky, zejména na jaře a v létě.


Pondělí 13. dubna 2026 – Představitelé členských států EU se v Bruselu po roce vyjednávání dohodli na ustavení Pivní unie. Dozor nad všemi pivovary bude vykonávat Evropský centrální pivovar (ECP), který zároveň bude spravovat společný fond, kam všechny státy budou přispívat částí své produkce, aby se nedostatek často vídaný v některých zemích mohl rychle napravit.


Neděle 26. dubna 2026 – Irové napotřetí v referendu schválili změny evropských smluv, jež mimo jiné snižují kvalifikovanou většinu při hlasování v evropské vládě na 30 procent.


Pondělí 27. dubna 2026 – Kontrola čerpání evropských dotací Irskem nepotvrdila žádná vážná podezření. Čerpání bylo ihned obnoveno.


Středa 6. května 2026 – Česká vláda projednává zavedení xxxKaret. Po sKartách, wKartách, vKartách, pKartách a bKartách, tak bude konečně karta i na elektronický záznam počtu a kvality souloží. Eurostat bude díky tomu schopen porovnávat efektivitu plodnosti v jednotlivých členských zemích. Kromě ČR tyto karty ještě nemají Malťané a Skotové.


Neděle 17. května 2026 – Tým Evropské unie na mistrovství světa v hokeji prohrál s týmem USA v boji o třetí místo, když jediný gól EU vstřelili Jaromír Jágr. O účast na příštím klání čtyř nejlepších mužstev světa se Unie utká s Austrálií.


Středa 20. května 2026 – Český premiér Milan Štěch slavnostně předal české korunovační klenoty do úschovy v Bruselu. Klenoty se budou několikrát měsíčně stěhovat do Štrasburku a zpět.


Čtvrtek 28. května 2026 – Žáci základních, středních i vysokých škol jako každý rok uspořádali brigády evropské práce. Vyjeli na pole pomoci vytrhávat obilí a další plevel kolem sloupů, na nichž stojí solární panely, aby tento plevel nestínil.


Neděle 7. června 2026 – Definitivní výsledky voleb v České republice potvrdil statistický úřad. Česká strana sociálně demokratická získala 5,8 procenta hlasů, KSČM 4,7 %, Strana zelených 4,2 %, Strana demokratických zelených čtyři procenta, Strana opravdových zelených 3,1 %, Strana liberálních zelených – Bursíkovci 1,1 %, Strana konzervativních zelených – liškovci 0,8 %. Ani jedna z dalších 118 politických stran nezískala více než 0,5 %, do Poslanecké sněmovny se tak dostala jen ČSSD, která obsadí 401 křeslo. Národní jednota byla zachována.


Pondělí 8. června 2026 – Prezident Jiří Dienstbier znovu jmenoval Milana Štěcha premiérem. Jediná změna ve složení vlády se odehrála na ministerstvu pro internet. Místo Richarda Falbra (85) se ministryní stala Hana Orgoníková (79), dlouholetá poslankyně a šéfka ČSSD v Královéhradeckém kraji.


Úterý 9. června 2026 – Evropský účetní dvůr podvaatřicáté v řadě neschválil hospodaření Evropské unie, chybovost byla 12,5 procenta. Šéf Evropské vlády Gillet poukázal na pokrok oproti loňskému roku, kdy se výskyt chyb vyšplhal na 12,9 procenta. Věří, že tento vývoj se mu podaří udržet.


Čtvrtek 18. června 2026 – Jednání Trojky (Evropská vláda, Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka) dospělo k závěru, že by se Řecku měly uvolnit rozpočtové cíle. Pro rok 2035 tedy již EU nebude žádat dosažení veřejného dluhu ve výši 420 procent HDP, ale nově 428 procent.


Sobota 20. června 2026 – Při lyžování v Alpách utrpěl vážná zranění český exprezident Václav Klaus. Předsedové všech vlád členských zemí EU shodně potvrdili, že jejich nemocnice nemají odpovídající vybavení k jeho léčbě.


Pondělí 22. června 2026 – Klause v bezvědomí vítá ve své zemi britský premiér Nigel Farage.


Pátek 26. června 2026 – Greenpeace okupuje vchod do sídla lotyšské vlády na protest proti tomu, že neschválila vyšší tresty za odstřel ledních medvědů. Tohoto velmi ohroženého druhu se přitom v Lotyšsku vyskytuje jen několik set kusů, a jde tak o nejmenší populaci v zemích EU.