peníze

peníze Zdroj: Profimedia.cz

Už třetí penzijní fond vycouval. Reforma bude mít jepičí život

Druhého pilíře důchodového systému, který s příštím rokem vznikne, se nezúčastní ani Aegon PF. Po AXA a ING je to další hřebíček do rakve vládní reformy. Příští kabinet bude mít zřejmě s jejím rušením menší práci, než se zdálo.

 

Symbolické je, že Aegon v Česku dlouho vedl Vladimír Bezděk, po němž se jmenují obě komise, které měly reformu vyladit tak, aby prošla napříč politickým spektrem. Nepovedlo se. ČSSD otevřeně říká, že reformu zruší, jakmile se dostane do vlády.

 

Průzkumy naznačují, že druhého pilíře, tedy vyvedení části peněz z čistě státní penze, využijí maximálně jednotky procent lidí, kteří tu možnost mají. Přitom je to nejdůležitější součást dvacet let diskutované reformy.

 

Jenže ta před lidi postavila celou řadu negativ: podle (pouze hodně orientačních) kalkulaček na přechodu k druhému pilíři člověk s nižšími příjmy prodělá. Člověk s vyššími příjmy na tom je lépe. Ale vzhledem k tomu, že si musí ještě přihodit něco z čisté mzdy, vyhlídka na nízké zhodnocení, které penzijní fondy dlouhodobě mají, ho příliš neláká.

 

K tomu je třeba připočítat neblahou zkušenost okolních zemí v čele s Maďarskem, kde došlo k „znárodnění“ peněz ve fondech, a snad ještě horší zkušenost s některými „podomními prodejci“ finančních produktů, kteří se snaží vydělat výhrůžkami typu „musíte, jinak přijdete o spoustu peněz“.

 

Hlavně se to ale celé nepovedlo. Mezi první a třetím pilířem (dosavadní penzijní připojištění) nebylo zkrátka dost místa pro další. Podobaje se příliš oběma, postrádal větší smysl. Nezmění-li se, brzy spadne.

 

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru (@MirekReflex)