hranice

hranice Zdroj: Profimedia.cz

Paradox roku: Cenu míru pro EU "oslaví" Norové kontrolou hranic

Kdyby žil Václav Havel, mohla by se z letošního udělování Nobelovy ceny míru stát krásná absurdní jednoaktovka. Předání letošní ceny, na níž odjakživa viselo závaží politických zájmů a k němuž dojde v Oslu v pondělí 10. prosince, totiž provází provází jedno bizarní rozhodnutí za druhým.


Nejenže v tomto roce nedostal ocenění žádný konkrétní člověk se skutečnými zásluhami, ale beztvarý byrokratický moloch jménem Evropská unie za "sjednocování kontinentu", a nejenže se z ceremoniálu omluvilo hned několik evropských státníků (včetně našeho exekutivního dua Klaus-Nečas), ale zdá se, že Norové oslaví mír v Evropě snad tím nejnešťastnějším způsobem, který přichází na mysl.

 

Po dlouhých jedenácti letech v "mírumilovném" Schengenském prostoru dnes Norsko zavedlo na hranicích dočasné kontroly. Prý z bezpečnostních důvodů.


Na oficiálním webu norské policie se v pátek objevila zpráva, která vše vysvětluje: "V důsledku zvýšených bezpečnostních požadavků a zajištění veřejného pořádku, včetně zabránění vstupu potenciálních násilníků do Norska za účelem narušení ceremonie, rozhodly norské úřady o obnovení hraničních kontrol v rámci vnitřních schengenských hranic mezi 3. a 12. prosincem 2012," stojí ve zdůvodnění, které převzalo i české minsterstvo vnitra.

 

Podle něj musí i čeští občané, zvyklí na bezproblémové cestování po členských zemích Schengenského prostoru, počítat na hranicích s možností kontroly.


Co nám tím chce Norsko říct? Nejspíš že to s tím mírem v Evropě není zas tak horké a že i naoko sjednocený kontinent se dá jedním úředním rozhodnutím zase rozdělit - pro veřejné dobro, samozřejmě. Návštěvníky z mírumilovné a optimistické Potěmkinovy (euro)vesnice proto tento a příští týden uvítá v Norsku chladná a kontrolovaná evropská realita.