Kalkulačka

Kalkulačka Zdroj: Profimedia.cz

Z dočasné daně se v Maďarsku stala daň trvalá. Může se to stát i v Česku

Rok 2010: Maďarsko uzákoňuje dočasnou bankovní daň, vláda slibuje, že jen na dva roky. Rok 2012: Maďarská vláda ustanovuje daň jako trvalou. Česko schvaluje nové dočasné daně. Jak to bude u nás za dva roky?

 
Bankovní skupina Erste okamžitě oznámila propouštění a zavírání poboček. Přitom prodloužená bankovní daň měla být na příští rok snížena a od roku 2014 zrušena zcela.



Místo toho dostali Maďaři před Vánocemi ještě novou daň na infrastrukturní vedení, jak uvedl server Patria.cz. Ta se bude týkat vodáren, plynařů, rozvodů tepla i elektřiny. Výše daně bude zhruba 9 korun za každý metr vedení. Kabinet nevypočitatelného premiéra Viktora Orbána tím chce získat necelé 3 miliardy korun. Navíc od letošního 1. prosince se zvyšuje spotřební daň na cigarety a dalších tabákových výrobků.


Varování pro Česko


Zdá se, že Česko je o krok pozadu. Vláda Petra Nečase dočasné daně protlačila teprve před pár dny. Pro roky 2013 až 2015 se zvyšuje DPH ze 14 a 20 procent na 15 a 21. K dani z příjmu fyzických osob přibude sedmiprocentní „solidární přirážka“ s platností rovněž 2013 až 2015. Pro stejné roky se ruší strop u zdravotního pojištění i sleva na dani pro pracující důchodce.

 

 

 

Všechny tyto změny končí v příštím volebním období, kdy tato vláda jakoby mezi řádky předpokládá, že skončí období recese. Jenže to si myslela i maďarská vláda před dvěma lety.


Ta je nyní naopak ve velkých problémech. Jen těžko zvladatelné dluhy vyhrocuje ještě nepříliš dobrý vztah k Mezinárodnímu měnovému fondu a jednání o půjčce nevypadají moc dobře. Orbán se ale nějak musí dobrat rozpočtového schodku menšího než 3 procenta HDP, aby si vláda byla vůbec schopna půjčit na trhu.


Také české dočasné daně se mohou velmi rychle změnit na trvalé, jakmile příští vláda zjistí, že ekonomika se k jejich velkému překvapení vyvíjí zase hůř, než čekali.


V nové formě se nám tak vrací starý vtip z doby komunismu. Jaká je jednotka dočasnosti? Jeden furt. Těšte se.

 

 

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru (@MirekReflex)