Karolína Peake

Karolína Peake Zdroj: Handrejch Jan / Právo / Profimedia.cz

Go, Karolíno, Go!

Vicepremiérka a šéfka vlivového sněmovního spolku LIDEM Karolína Peake hrozila odchodem z vlády, pokud premiér Petr Nečas nejmenuje Roberta Vacka ministrem dopravy. Nakonec vzdal boj sám Vacek. A to jsem upřímně držel Peake palce: byl to její první rozumný politický návrh.

„Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě nebude. Tečka,“ vysvětlil Nečas, proč nechce někdejšího Bártova ministerského bezpečáka ve vládě. „Jde o princip,“ reagovala Peake.


A já s ní musím znovu souhlasit. Peake se totiž profiluje jako žena pevných morálních principů, ostatně i proto přece utekla od Víta Bárty, jehož jediným morálním principem je ABL. Nebo ne? Takže když teď sama chce do vlády posadit Bártova bezpečáka, jsem nějak zmatený.


Skoro jako bych seděl nad třetí lahví bordeaux, pod košilí měl zapnutou štěnici a vedle sebe slyšel Kristýnu Kočí romanticky vyprávět o píchá….


Samozřejmě že Peake nemá ve vládě co dělat! Její politická trucfirma má osm poslanců a asi stovku členů - a s tím chce vážně vládnout? Víc kamarádů kdysi míval i Vladko z VyVolených. Jako by nestačilo, že teď kvůli LIDEM budou v parlamentu měnit letitá pravidla, aby vládní parta aspoň dala dohromady poslanecký klub.


Protože takhle to vypadá, že si ODS s TOP 09 přivedly na hlasování o zásadních politických věcech lidi posbírané na inzerát, jimž sem tam zaplatí honorář ve formě ministra. Což ve skutečnosti vůbec není tolik od věci: mladé, neznámé a ambiciózní holky – dnes poslankyně – Bárta kdysi opravdu sháněl na inzerát coby politické analytičky. A že to analytičky nakonec fakt byly!  


Peake je vlastně ještě horší než tolik proklínaný Bárta, do jehož původního tvrdého jádra patřívala. Než zjistila, že jediným způsobem, jak se vymanit z jeho nezdravé péče a naplnit své vlastní mocenské ambice, je „prohodit“ ho – jak se říká ve světě byznysu. Bárta totiž aspoň vyrazil se svou politickou hrůzou – včetně Peake – před voliče; Peake si vystačila bez voličů. Nakonec co taky čekáte, když je mottem vaší sociální a rodinné politiky rumunské přísloví?

 

Karolína PeakeKarolína Peake|Václav Teichmann

Peake prý kdysi vstoupila do politiky kvůli nedostatku dětských hřišť na Praze 1. Proč ne: děti by si měly mít kde hrát, jinak začnou dělat dost ošklivé věci. Problém je, že už její politické působení na Praze 1 připomínalo děs; nikdo nikdy nevěděl, jak zdejší VV budou hlasovat, protože jejich cílem nebyl veřejný, ale pouze vlastní politický prospěch.

 

Nikdy například nezapomenu, jak mi Peake v kavárně bez náznaku studu vysvětlila, jak pomohla do křesla starosty Prahy 1 jednomu z nejhorších gaunerů. Důvod? Aby se prý znemožnila ODS, řekla mi. To jsou její politické principy, tak podle ní vypadá služba veřejnosti. Vlastně jako by i velká politika byla dětským hřištěm, kde někomu sem tam rozkopnete bábovičku, když se mu povede líp než vám. A tohle je nyní vicepremiérka!

 

Peake - stejně jako celá její parta - patří tam, odkud všichni přišli: do parlamentního zapomnění za Bártou, než je ve volbách voliči pošlou do mimoparlamentního zapomnění. Jestli se tam teď Peake odebere sama, bude mít na cestě do pekla aspoň jedno malé plus.