Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Profimedia.cz

ODS v Brně: jedeme dál, jen bez voličů

Na úvod se musím přiznat: titulkem nepřímo vykrádám někdejšího premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka, tradiční studnici ironických moudrostí. Právě on totiž na kongresu ODS nejen delegáty kriticky upozornil, že politická strana bez voličů má zhruba stejný smysl jako televize bez diváků.

 

A že k tomuto stavu ODS nemá moc daleko: od roku 2008 jen prohrává volby a stále masivněji ztrácí voliče. V medicíně se podobnému jevu, tuším, říká inkontinence. Ještě pár voleb a bude strana, jíž před šesti lety volily rekordní téměř dva miliony lidí, okopávat kotníky Janě Bobošíkové. Ano, tak nějak vypadá skutečná vyprázdněnost. Či spíš vyprázdnění.

 

Je to v Brně vůbec zvláštní sjezd. ODS je v takovém personálním srabu, že stále ještě premiér a lídr ODS Petr Nečas, jenž v čele partaje prohrál všechny volby, nemá ani vyzyvatele. Ostatně on sám dokonce řekl, že pokud by jej měl, bude to puč. Fakt? Chce snad Nečas ve funkci umřít, jako se to stávalo komunistům? Doufejme jen, že to pak ODS aspoň nebude dva měsíce tajit.

 

„Že jsme do světa vypustili slovo kmotr, bylo naším největším sebepoškozením od dob sarajevského atentátu,“ řekl taky Nečas. Jejda! Obávám se, že se kmotři vypustili do světa úplně sami. Protože sympaťáky jako Ivo Rittig či Patrik Oulický nepřehlédnete, ani když se vám realita začne vytrácet ze zorného úhlu stejně dramaticky jako Nečasovi.

 

Největší bídu ODS ale i v Brně symbolizuje, že ji nyní chtějí čistit lidé, od kterých se zkoušela očistit po rekordně bídném výsledku ve sněmovních volbách v roce 2010: Boris Šťastný, Ivan Langer, Tomáš Chalupa. Prvně jmenovaný odpuzuje potenciální voliče obden v televizi, zcela nevolitelný Langer se zkouší vrátit do výkonné rady a Chalupa je…. Prostě Chalupa, dětský titán ve své vlastní kategorii. Nebo jinak: jako byste hasili požár hadicí od benzínové pumpy.

 

„Jsem přesvědčen, že základní problém ODS je nevěrohodnost u voličů, ne vládní politika,“ řekl Nečas ve svém projevu. Možná ne tak úplně, ale v principu ano. Bohužel jsem Nečase neslyšel říct, že tuto nevěrohodnost způsobuje především vedení strany. Tedy začneme-li odshora: Nečas…

 

A když už jsme u sebepoškozování kmotry: na funkci prvního místopředsedy si brousí zuby ministr průmyslu Martin Kuba, sám produkt kmotrů. Existuje mnoho forem sebepoškozování, ale máloco trumfne Kubu coby novou tvář lepší ODS. Slyšel jsem to včera večer na baru obleženém delegáty ODS a možná jsem to ani nebyl já, kdo to řekl: totiž že Kuba zjevem i projevem trochu připomíná chlápky polapené nedávno lovci lebek v Dominikánské republice.

 

„ODS dnes nemá voliče, je to malá strana. Budíček!“ zařval v sále Topolánek, jinak mistr nejpříšernějších příměrů a metafor na světě. Nevšiml jsem si, že by se někdo probudil. Ostatně hned po Topolánkovi přišla řečnit stará dobrá Miroslava Němcová a všichni jako by zas upadli do podivného limba, jaké zatím sjezd provází.