Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Profimedia.cz

Loutkový předseda Nečas a místopředseda Kuba. Chmurná vize příštích dní

Premiér Nečas se rozhodl na první pohled docela racionálně: nemá v současné chvíli dost sil, aby v Poslanecké sněmovně prosadil konsolidační balíček a získal tak důvěru, která je spojena s jeho schválením. Chce tedy posílit svou pozici uvnitř strany a utužit stranickou jednotu na víkendovém kongresu ODS.

 

K tomu je zapotřebí, aby tam přišel jako předseda vlády v úřadě, a ne předseda vlády v demisi. Proto ODS navrhla, aby schůze PS pokračovala a o balíčku se rozhodlo až příští týden. Koaliční poslanci i „rebelové“ návrh podpořili.

 

Co se ale vůbec může stát na kongresu ODS? Petr Nečas bude s velkou pravděpodobností opět zvolen. To, že by volba nemusela proběhnout úplně hladce, není sice vyloučeno, ale není to moc pravděpodobné, protože to ani není zapotřebí.

 

V současném grémiu jsou první místopředsedkyně Němcová, místopředsedové Drobil, Blažek, Vondra a Pospíšil, dále předsedové poslaneckých klubů a první místopředseda Senátu Sobotka. Drobil přijal odpovědnost za předvolební kampaň a nekandiduje, Vondra je poloviční politická mrtvola a jeho pozice zejména po ostudě v senátních volbách je otřesená. Na oba se Nečas mohl spolehnout.

 

Pospíšila si znepřátelil vyhazovem z ministerského postu. Dosavadní předseda senátního klubu Richard Svoboda propadl v senátních volbách, nahradil ho veleúspěšný senátor Kubera, jednoznačný klausovec. Na pozici místopředsedy, a to prvního, se dere Martin Kuba, jenž jde zcela zjevně Nečasovi po krku. Je pravděpodobné, že vystrnadí paní Němcovou. Místopředseda Blažek ho rád podpoří. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se v lepším případě přidá k silnějšímu. Nečas může z těch, co asi v grémiu zůstanou, jakž takž počítat s Němcovou, Sobotkou a snad i Zahradilem.

 

 

Pokud by to dopadlo takhle, může být Nečasovo vítězství vítězstvím Pyrrhovým. Na kongres sice přijde jako premiér skutečný, nikoli premiér v demisi. Do Poslanecké sněmovny se příští týden vrátí ovšem ne jako skutečný předseda ODS, nýbrž jako předseda loutkový.

 

Hlasovat se bude o balíčku okleštěném, do něhož rebelové ve spolupráci s opozicí prosadí svůj hlavní pozměňovací návrh. Dají pak totálně rozklížená ODS spolu s otrávenými koaličními partnery své potupně poražené vládě důvěru? Pokud ano, popřou základní kámen své reformy, na němž teď visí důchodová reforma i církevní restituce. Pokud ne, dají si sami stopku.

 

A nakonec malá zlomyslná poznámka. Pan prezident bude během kongresu ODS mimo republiku. Hlavní vadou na kráse tzv. sarajevského atentátu z podzimu 1997 bylo, že jeho terč, obrazně řečeno, dejme tomu, Caesar (tehdejší premiér Václav Klaus), byl během jeho spáchání zrovna v zahraničí. Teď bude pro změnu v zahraničí zase Brutus (shodou okolností opět Václav Klaus, nyní prezident ČR).

 

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.