Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Ota Bartovský / MF Dnes / Profimedia.cz

Temná strana Dartha Klause

Úloha osobnosti v dějinách, jak zpíval Karel Kryl ve skladbě Marat ve vaně, sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat. Zdá se, že úloha osobnosti v Česku těchto dní sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti veřejně se zastat či pohanit prezidenta Václava Klause.

Snad žádný z alespoň občasných čtenářů Diáře nemůže autora podezírat ze zamilovanosti do stařičkého mocnáře. Na druhé straně je fascinující, že když se bývalý poradce premiéra a člen iniciativy D.O.S.T. Roman Joch loni zastával názorů Ladislava Bátory, Petra Hájka či Václava Klause na pochod gayů a leseb v Praze, byl pro část veřejnosti arcizlem. Stačila jedna věta o „kremlofi lní bábě“ a z Jocha je pro tytéž lidi hrdina, kterého srab Nečas odvolal z funkce. Jsou to ale paradoxy, pane Vaněk.

 

STŘEZME SE TOHO, až Václav Klaus uplatní „svou prezidentskou moc a sílu“, jak ho podle tvrzení pro LN žádají ve stovkách dopisů a e-mailů jeho podporovatelé. Ale třeba po použití škrticího triku Dartha Vadera ze Star Wars Klaus nakonec k Petru Nečasovi také pronese: „Já jsem tvůj tatínek, Péťo. Přidej se ke mně a společně budeme vládnout galaxii jako otec a syn.“

 

ALEXANDR VONDRA v rámci kampaně do Senátu točí pivo z pípy, jíž dominuje slogan Odvážnej chlap to tady roztočil. Nelže. Tak nějak si všichni pamatují, jak to nejen roztočil, ale i ozvučil s agenturou Pro- MoPro. Ačkoli jsou proto Vondrovy vyhlídky na úspěch chabé, nemusí věšet hlavu. Jedenadvacátý lev Jiří Paroubek, kandidující rovněž s nepříliš velkými šancemi v Ústeckém kraji, totiž na plakátech hlásá, že Jen odvážní něco změní! Třeba to spolu roztočí, drahoušci …

 

NENÍ LEV JAKO LEV. Zatímco Paroubkovi se příliš nedaří, pražský hokejový tým drtí soupeře v KHL. Zajímavé to je nejen pro hokejové fanoušky, ale i pro prezidentský tým Miloše Zemana. Ten totiž podle některých neověřených (a neověřitelných) spekulací v kampani spolupracuje se Sportovním holdingem Praha, zastřešujícím Lva, hokejovou Spartu, agenturu BPA a na spadnu tí je i připojení basketbalového Nym burku Miroslava Jansty. A to už jsme opět mezi „kluky, co se umějí dohod nout“. Například proti ruskému gigantu Gaz prom tak mohou být často zmiňované (a rovněž nepotvrzené) peníze z Lukoilu pro Zemana jen drobnými. Zdravstvujtě, tovarišč preziděnt.