Busta Václava Havla

Busta Václava Havla Zdroj: Alan Pajer

Busta Václava Havla
Letiště Václava Havla
3
Fotogalerie

Co by na to řekl Havel

Václav Havel by se dneska dožil šestasedmdesáti let. Ještě loni oslavoval narozeniny v pražském DOXu; sice střídmě, protože mu ubývaly síly, ale přesto statečně přijímal zástupy gratulantů, starých dobrých přátel i všelijakých prominentů, kteří se chtěli hřát v jeho přízni.

 

Havel tady chybí víc, než jsem si myslel, že by mohl chybět, a to se mi kolikrát zdálo, že je ho až přespříliš. Jenže teď si čím dál častěji říkám, jak by to či ono komentoval, jak by se zachoval, co by udělal, vykonal, za co by bojoval, koho by obhajoval a komu by se tak trochu vysmál.

 

V poslední době bych rád slyšel jeho názory na tyto události. Jakýpak postoj by asi Havel zaujal k moskevskému soudnímu procesu s Pussy Riot? Jak by reagoval na kořalkovou prohibici? Co by prohlásil v souvislosti s kuličkovým atentátem na Václava Klause? A jaký by měl názor na účinkování Jaromíra Jágra na českých zimních stadiónech? Nebo na uvěznění spisovatele Davida Ratha? No, nevím, nevím. Můžu se jenom dohadovat, jako to vždycky děláme v případě diskusí se zesnulými, protože odpovědí se dočkáme málokdy, spíš nikdy (nejsme-li náhodou spiritisti).

 

Nebo můžu tipovat. Ono to nakonec vyjde nastejno. Takže mě třeba napadá, že by v případu přejmenování ruzyňského letiště jaksi protestoval, protože to zavání velikášstvím a kultem osobnosti. Bustě v sídle Rady Evropy ve Štrasburku, kterou vytvořil sochař Lubomír Janečka a která byla slavnostně odhalena už v úterý, by se nejspíš nebránil, protože je to kvalitní portrét - a Havel si dobrého umění považoval. Janečka ho trefil přesně. Každopádně Ruzyň je minulostí, tedy ta letecká. Jinak všechno nejlepší a ať pravda a láska zvítězí nad lží a kremlofilií.