Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: MICHAL SVÁČEK / MF DNES / Profimedia

Drábkův konec. Bude se radovat Babiš?

Tak to šlo rychle. V pondělí si ještě ministr práce a sociálních věcí z TOP 09 Jaromír Drábek stěžoval v souvislosti se zatčením svého prvního náměstka Vladimíra Šišky a šéfa odboru informatiky Milana Hojera kvůli údajnému podplácení na "skandální" chování policie a že zatčení přišlo deset dní před volbami.

V úterý pak ministr postavil Šišku dočasně mimo službu a přislíbil, že on sám odstoupí, pokud by byla "jednoznačně prokázána jeho vina". Dnes už Drábek oznámil rezignaci na svůj post k poslednímu dni v měsíci, ačkoli se na veřejnosti zatím žádné "jednoznačné prokázání" Šiškovy viny neobjevilo.

 

Vůči Drábkovi totiž vzrůstal tlak uvnitř vlastní strany, který už neokázal ukočírovat ani jeho zastánce Miroslav Kalousek se svými nejvěrnějšími. Ministr tedy letěl přes palubu a nyní si jeho rozhodnutí "váží" všichni zúčastnění v čele s Kalouskem a premiérem Petrem Nečasem, jakoby snad Drábek učinil něco rytířského a neobyčejného.

 

"Nikdo ho do toho netlačil. Já si jeho postoje velmi cením a myslím si, že někteří před ním neměli tolik odvahy ve stejné situaci. Přijal pouze politickou odpovědnost za své spolupracovníky, on sám žádnou vinu nenese. Má naši plnou důvěru a my si ho vážíme," řekl iDnes.cz ministr financí Kalousek.

 

Drábkův konec kvůli policií monitorovaným aktivitám jeho prvního náměstka Šišky přidává jen další střípek do mozaiky neúspěchů TOP 09 a starostů z poslední doby. V celostátních preferencích se strana propadla na své historické minimum okolo osmi procent, přičemž ji dohánějí i lidovci.

 

V žádném z krajů to v nadcházejících volbách na pronikavý úspěch nevypadá. Respektive topkaři a starostové zatím nemají příliš velkou perspektivu, že by se po volbách mohli podílet na vládě byť v jediném ze třinácti regionů.

 

Tuto tezi umocňují i skandály z posledních týdnů. Obviněním Vlasty Parkanové kvůli kauze letadel CASA počínaje, přes vulgární telefonáty Miroslava Kalouska bývalému policejnímu prezidentovi kvůli stejné věci či procesy ministryně kultury Aleny Hanákové v Národním divadle, za nimiž zřejmě stály milionové zakázky až po trable Drábkova přítele a dlouholetého spolupracovníka Šišky.

 

Jak psal Reflex už v polovině července, končí na konci roku smlouva mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí. Především druzí jmenovaní jsou ze spolčení čím dál více nešťastní. Změnu systému rozdělování daní ve prospěch obcí na úkor velkých měst si už prosadili, takže teď ze spolupráce počítají především negativa.

 

 

Řada ze starostů není pravicově vyhraněná tak, jak topkaři předvádějí ve vládě. Kroky kabinetu Petra Nečase jim tedy nejsou po chuti, neb ohrožují jejich pozice ve vlastních regionech. K tomu musejí odpovídat na výše zmíněné skandály, s nimiž zpravidla nemají nic společného.

 

Bude-li výsledkem fakt, že TOP 09 se starosty propadne v krajských volbách, zvýší se tlak na neprodloužení spolupráce a možné poohlédnutí se jinde.

 

Takový Andrej Babiš by jistě starosty bral všemi deseti. Ať už jako celek, nebo jednotlivé členy. Mohli by totiž sehrát klíčovou roli v jeho snaze vybudovat subjekt zakotvený na celém území republiky. Také z pohledu starostů by takové spojení mohlo být logické: Babiš má peníze, aktivity snad ve všech krajích a k tomu vydává regionální týdeníky 5+2. Určité kontakty v tomto smyslu už podle informací Reflexu proběhly. Nynější situace okolo Drábka jim mohou jen a jen pomoci.