Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Ota Bartovský / MF DNES / Profimedia

Na prezidenta Václava Klause prý spáchali atentát. Na mě taky!

Tak se končící prezident údajně dočkal i atentátu, nejvyššího politického ocenění: na mítinku v Chrastavě na něj v davu zacvakal vzduchovou pistolí šestadvacetiletý muž nespokojený nejen s vlastní socioekonomickou situací. Kromě zjištění, že Klause „hlídá“ banda břídilů, které by stěží vzali jako ochranku i do hypermarketu, se samozřejmě nikomu nic nestalo.

 

Ne tak podle Klause a jeho věrné hradní partičky, jejíž sympatickou intelektuální i emotivní laťku tradičně drží Ladislav Jakl, mimochodem kandidát na Klausovo prezidentské nástupnictví: podle nich jde o skutečný, nikoli symbolický atentát – tedy pouhý projev nespokojenosti, ať už jde o rajčata, vejce nebo vzduch.

 

Snad i proto se Klaus nechal záhy po incidentu nechat odvézt do nemocnice, protože co kdyby byl skutečně postřelený? Docela by mě zajímalo, co mu tam lékaři prohlíželi. Možná se jen díval na TV.

 

Vlastně se obávám, že i mě postřelili. Včera ráno jsem nastoupil do tramvaje a v nepříjemném shluku méně hygienických lidí se mi o rameno – velmi podobně jako p-a-n-u p-r-e-z-i-d-e-n-t-o-v-i – otřel mladší muž. Dokonce taky vypadal nějak nespokojeně, snad stejně jako já větřil bezdomovce.

 

Tím však hysterie kolem prezidentského „atentátu“, co se nikdy nestal, nekončí. V úterý vyhodil premiér Petr Nečas svého poradce Romana Jocha za rozhovor v Právu, kde Klausův ideologický souputník řekl, že nešlo o atentát. Na blogu na serveru iDnes.cz navíc napsal, že se prezident na rozdíl od Václava Havla nechová jako muž, ale „ufňukaná kremlofilní bába“. Ironie je, že za atentát neoznačil slavný neatentát ani sám premiér; podle něj taky šlo o politováníhodný incident.

 

Nikdy jsem se nepočítal mezi Jochovy příznivce: podobně jako Klaus totiž taky jen fňukají nad světem spějícím k socialismu. Jeho popis prezidenta v blogu nicméně sedí jako…. Jak to sakra říkával Vítězslav Jandák, velký dramatický orátor: jako hrnec na prdel?

 

 

Největší ironie ovšem je, že se z neatentátu usvědčuje i sám Klaus. Jako obvykle to bylo kouzlo nechtěného: v pondělí večer jsem se díval na hlavní večerní zprávy ČT, kde incidentem začínali; nejdřív odvysílali hysterické reakce prezidenta a Jakla, načež pustili záběry z místa. Klaus stojí mezi lidmi a najednou se ozve slabé klapání vzduchové pistole. Prezident se otočí směrem ke zvuku, aby zjistil, co se děje. Když to zjistí, nechápavě se jen usměje a zase se otočí zpět.

 

Vypadá takhle fakt atentát? Jestli ano, měli by nás to hned začít učit ve škole. Až doteď jsem si totiž prezidentské atentáty představoval nějak tak, jak je znám ze záběrů mrtvého Johna F. Kennedyho. Případně jeho kolegů, které skutečně postřelili, nebo na ně aspoň skutečně vystřelili. Ale tohle? Obávám se, že po chilském peru má Klaus druhý slavný mezinárodní zásek, a že znovu není úplně podle jeho představ.

 

Jen abyste mi rozuměli: nepřu se o to, jestli muž mohl na Klause vystřelit ze skutečné pistole. Samozřejmě že mohl, takže by jeho ochranka měla ještě dnes nastoupit do Lidlu. Žádný atentát se ale nestal ani náhodou. Ostatně potvrdil to i sám „atentátník“ Pavel Vondrouš. Ten má vlastně velké štěstí: kdyby měl Klaus skutečnou ochranku jako třeba americký prezident, mohlo být po něm.