John Travolta

John Travolta Zdroj: Profimedia.cz

Novinky v kinech: Na Formana nemá ani Stone, ani Travolta

V Hollywoodu se mohou snažit, jak chtějí (jako že se tentokrát moc nesnažili), a stejně mají smůlu: pro tento a možná i pár dalších týdnů bude největší filmovou událostí uvedení nestárnoucí komedie Miloše Formana Hoří, má panenko na plátna kin.

 

Hoří, má panenko (1967)

55|Reflex.cz

 

Režie: Miloš Forman

Hrají: Jan Vostrčil, Josef Šebánek, Ladislav Adam

Je tomu už pětačtyřicet let, co oscarový režisér natočil komedii o hasičském bálu. Pětačtyřicet let, které jí dnes v kině nikdo hádat nebude. Jednak je čerstvě zrestaurovaná, jednak neuvěřitelně současná. Nebo vám snad rozkradená tombola a typicky české „já nic“ nejsou povědomé? Mimochodem Reflex se za Milošem Formanem krátce před obnovenou premiérou jeho trezorové metafory vydal do amerického Connecticutu a řeč s ním vedl nejen o hasičích. Výsledek v podobě exkluzívního rozhovoru čekejte v jednom z nejbližších čísel Reflexu.

 

 

 

Divoši

22|Reflex.cz

 

Režie: Oliver Stone

Hrají: Aaron Taylor-Johnson, Taylor Kitsch, Blake Lively

 

Lepší je nevědět, že v kolonce režie stojí jméno jedné z největších žijících legend, Olivera Stonea. Naivňoučká komedie totiž připomíná leccos, jen ne práci filmového enfant terrible. Příběh má sice chytlavý, obsazení hvězdné, ale výsledek se blíží propadáku. Slibný příběh zadupává do země úporná snaha o jinakost a šok — v rovině formy i obsahu – a katastrofu nezachrání ani spolehlivý Benicio del Toro. Takže jen pro úplnost: Ophelia (Blake Lively!!!) spokojeně existuje ve vztahu s dvěma chlapci. Všichni se mají rádi a všichni jsou cool. K tomu drogy, Travolta a něco sexu. Že to zní slibně? Skutečně jen zní.

 

 

 

Naboř a ujeď

33|Reflex.cz

 

Režie: David Palmer, Dax Shepard

Hrají: Bradley Cooper, Kristen Bell, Kristin Chenowethová

 

Nenápadnější, ale o dost povedenější vtipná „nízkonákladovka“ s Bradleym Cooperem v hlavní roli je pravým opakem stoneovské urputnosti jménem Divoši. Na nic si nehraje, neotravuje ambicemi a vznikla evidentně z čiré potřeby potěšit. Diváky i svého režiséra (Dax Shepard si k ní napsal scénář a sám si střihl roli chlapíka, který je v programu na ochranu svědků pod krycím jménem Charles Bronson). Když už komedii a když už jinou než od Formana, pak výhradně tuhle, prosím. Název má hloupý, ale obsah ne.

 

 

 

Nakonec dva tipy pro vyznavače „hlubšího“ zážitku. Cenami ověnčený experiment bratrů Tavianiových Caesar musí zemřít na téma Shakespeare a vězení snad ani netřeba představovat, od svého jarního triumfu na Berlinale objel celý svět a „zastavil“ se i na letošním karlovarském festivalu. Westernově natočené gangsterce Země bez zákona se zase o reklamu postarala kauza metanol: je totiž celá o prohibici. A krom toho je velmi stylová a velmi dobrá.

 

Caesar musí zemřít

33|Reflex.cz

 

Režie: Paolo Taviani, Vittorio Taviani

Hrají: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri

 

 

 

Země bez zákona

33|Reflex.cz

 

Režie: John Hillcoat

Hrají: Tom Hardy, Shia LaBeouf, Jason Clarke, Gary Oldman