Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: David Neff / MF DNES / Profimedia

Jiří Paroubek: falešný kouzelník se vrací s ještě horšími triky

V posledních dnech jsem měl znovu štěstí strávit až nebezpečně moc času na tuzemských dálnicích. A musím uznat: v celé té fantastické předvolební billboardové blbosti, jíž snad ani placení daní politikům netrumfne ve vyhazování peněz, znovu kraluje jeden velký muž.

 

Ano, jako už tolikrát předtím v mnoha jiných disciplínách (od neviditelného hubnutí přes výměnu manželek až po slavnou soukromou fiskální rozvahu), znovu vítězí titán Jiří Paroubek. Ten se nyní pokouší o politický comeback, podle názvu partaje za ním soudím, že kromě Petra Bendy a Petra Dimuna se severočeskými cvičenými lvy.

 

Nemám to statisticky podložené, jde spíš o dojem – u reklamy mimochodem to nejdůležitější - ale právě téměř zapomenutý někdejší kápo ČSSD, co kvůli poslednímu pokusu stát se premiérem málem zbankrotoval vlastní partaj, má kolem dálnic nejmasivnější billboardovou kampaň. Přestože šéfuje straně, jejímž názvem si není jistý ani on sám.

 

Starý kouzelník s kloboukem plným falešných triků samozřejmě nediktuje pouze kvantitou, ale jako vždy i kvalitou, jeho nejsilnější disciplínou. Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Možná ne psa, určitě ale Paroubka. Pamatujete, jak po volbách v roce 2010 padl v čele ČSSD, protože sliboval skoro všechno všem, a málokdo mu uvěřil? Nyní se poučil a slibuje všechno všem.

 

Zdá se vám draho? Hledáte práci? Bojíte se o důchod? Necítíte se na ulici bezpečně? Bolí vás něco? Nejste hrdí na svou vlast? Chcete mladší blonďatou manželku? Odmyslíte-li si to poslední, což je má vlastní zlomyslnost, pak radši moc nepřemýšlejte a hoďte hlas taťkovi Jyrkovi.

 

Nedělám si legraci. Tohle všechno a ještě mnohem víc Paroubek doopravdy slibuje. Ano, i já vidím, že se u toho nějak podezřele uměle usmívá. Skoro jako by to ani nebyl on…. Člověk ho musí obdivovat. Lidé ho vyprovodí, když jim zkouší prodat plný americký truck zvadlých růží, a on se klidně vrátí s dvěma trucky ještě zvadlejšího zboží! Něco takového chce fakt… Jak to říkál Mirek Topolánek, když před novináři nahlas myslel na vlastní rozkrok?

 

Kromě politiků samozřejmě nikdo nebere politické billboardy vážně. Nicméně i většina politiků – nově s výjimkou prezidentského kandidáta Jana Fischera - se ohledně předvolebních slibů ještě celkem drží, zřejmě na radu svých PR poradců. Takže třeba v ODS, kde si letos šeredně ujeli na ruce, mají i tak všichni pouze dvě paže, ne tři. Známý stěhovák Romů Jiří Čunek zase slibuje, „že umí udělat pořádek“, a kdo mu to může nevěřit?

 

Ne tak Paroubek, jenž nikdy nebyl troškař. Dali s Bendou a Dimunem hlavy dohromady a řekli si, že víc je víc. A úplně nejvíc úplně nejvíc. Takže už se těším, až se Paroubek stane ústeckým zastupitelem. Z Prahy mu zavolám a objednám si u něj levnější nákup, lepší práci, soukromou ochranku, osobního lékaře a taky něco na hrdost. Dost možná přání, aby už nikdy nikam nekandidoval.