Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: Václav Teichmann

V Česku prosperuje rozsáhlé a nelegální odvětví výroby alkoholu. Kde jsou alkoholoví baroni?

Časopis Reflex získal svědectví bývalého manažera české likérky, který tvrdí, že český stát žij e v otevřené parazitické symbióze s nelegálními výrobci alkoholu, kteří ovládají až čtyřicet procent trhu. Jak to probíhá?

 

V reakci na první úmrtí kvůli pančovanému lihu se policie snažila veřejnosti předhodit obrázky dopadených chudáků, kteří ve svých garážích přelévali z PET lahví alkohol a pak ho distribuovali mezi nemajetnými lidmi. Podle našich zjištění jde spíš o způsob, jak odvrátit pozornost od rozkrytí skutečně významného způsobu výroby alkoholu u nás.

 

MODERNÍ LINKY

Bývalý manažer české likérky popisuje, jak vedení této firmy muselo od konce devadesátých let dennodenně bojovat s nelegálními firmami, jež v Česku vytvořily paralelní svět výroby, distribuce a prodeje tvrdého alkoholu. Kvůli nečinnosti policie a celníků musejí oficiální likérky bojovat nikoli s podomními výrobci, ale středně velkými podniky, které do stejných lahví se stejnou etiketou nalévají sice vcelku neškodný, ale přece jen šizený alkohol. Podle zjištění této firmy se v českých obchodech prodávalo 35 procent napodobenin z jejich produkce.

 

Ve stejnou dobu chtěla na český trh s alkoholem vstoupit velká nadnárodní firma. Ještě před tím si nechala vypracovat podrobnou studii od fi rmy Pinkerton, která místy připomínala vyšetřovací spis. Podle jejích zjištění funguje v celé České republice více než desítka nikoli výroben, ale přímo nelegálních továren, kde se pančuje a stáčí alkohol. Od vodky po whisky.

 

Většinou se to odehrává ve zrušených objektech bývalých průmyslových podniků a zemědělských družstev. Nikdo tu ovšem nepřelívá líh z kanystru do kanystru, ale fungují tu moderní linky na výrobu a stáčení. V těchto objektech také pracují desítky lidí. V jedné ze zjištěných budov je například namontovaná linka schopná za směnu naplnit třicet tisíc lahví.

 

Dovede si někdo představit, že by podobná organizace dlouhodobě fungovala bez vědomí policie a celníků? Nenechme se proto zmást obrazy ubožáků, kteří si v podomácku vyrobených varnách přivydělávají na živobytí. Jde samozřejmě o trestnou činnost, ale je to ten druh aktivit, které jsou přítomny od počátků civilizace.

 

Skutečný průšvih nastává, pokud vedle legálního světa výroby alkoholu vzniká ještě paralelní svět, navíc stejně velký. Tyhle aktivity oslabují základní funkce státu.

 

ZÁTAHY NA MÁNIČKY

Velikost průšvihu kontrastuje s tím, jak stát v uplynulých dvaceti letech uplatňoval svou strategii boje s výrobou a prodejem nelegálních návykových látek různého typu.

 

Dvacet let tu různí neliberální politici v čele s KDU-ČSL varovali před světem narkomafi í a dělali spektakulární zátahy na drobné pěstitele marihuany. Po dvaceti letech jsme ovšem dospěli k faktické legalizaci této rostliny.

 

Mezitím zde podle všeho vyrostli alkoholoví baroni, jejichž miliardové nelegální příjmy stačily neutralizovat svět policistů, celníků a zřejmě i politiků. Jediným pozitivem spojeným s tragickým úmrtím desítek lidí je tlak veřejnosti, která snad nenechá policisty tyto věci dál tolerovat. Jinak řečeno, oprýmkovaní plukovníci, kteří dnes s vážnou tváří pořádají jednu tiskovku za druhou, budou dříve nebo později muset své kamarády odhalit.

 

NEPŘÁTELÉ SVOBODY

Potrestanými v celé kauze mohou nakonec být ne policisté a celníci, ale svoboda volby nás ostatních. Člověk nemusí mít příliš velkou fantazii, aby si představil, že už dnes na ministerstvu financí někteří bývalí lidovečtí úředníci, tentokrát v tričku TOP 09, vymýšlejí způsob, jak rozčílené veřejnosti nabídnout nové regulace jako údajný lék na problémy s falešným alkoholem.

 

Pod heslem ochrany trhu dříve nebo později vystoupí tzv. experti, kteří přijdou s návrhem udělovat podnikům a prodejnám licence na prodej alkoholu. Odhlédněme od toho, že prodej licencí tohoto typu v našem prostředí je jen jiným způsobem, jak si říct o úplatek.

 

Ruku v ruce s tím mohou jít restrikce typu zkrácené zavírací hodiny pro hospody a restaurace, kde se prodává tvrdý alkohol. Jinak řečeno, místo kritiky dosavadní práce policie, celní správy a hygieniků nastoupí omezení liberálního životního stylu zbytku společnosti. Nenechme si tenhle postup vnutit.