Manželé Zátopkovi

Manželé Zátopkovi Zdroj: Profimedia.cz

Zlatí manželé Zátopkovi. Příběh jako z červené knihovny

Dana a Emil Zátopkovi, nejslavnější atletický pár všech dob, se narodili ve stejný den, v úterý 19. září 1922. Dnes slaví devadesáté narozeniny pouze Dana, jejíž vitalita je pověstná; na Emila se už bohužel „jen“ vzpomíná, od roku 2000 není mezi námi.

 

Kdekoliv se však jeho paní objeví, jako by byl pořád vedle ní, tak k sobě neodmyslitelně patřili. Zdálo se, že byli pro sebe stvořeni: neustále spolu, vzájemně se inspirovali, vždy se smyslem pro humor. Jistě, Dana byla o kousek v pozadí, protože králem byl Emil, jehož tři zlaté během jednoho týdne na olympiádě v bězích na 5000, 10 000 metrů a maratónu už nikdo nepřekoná.

 

To nejlepší si přichystali na 24. červenec 1952 v Helsinkách. Nejprve Emil vydřel vítězství na pět tisíc metrů, když se do čela probil až ze čtvrté pozice. A zanedlouho Dana hodila nejdál ze všech oštěpařek. V jeden den dvě zlaté pro manžele, kterým tehdy ještě nebylo třicet. I v době, kdy nevládla média, se o tomto výjimečném úkazu psalo po celém světě. Danina sportovní kariéra byla delší než Emilova, ještě v roce 1960 na hrách v Římě vybojovala svou druhou olympijskou medaili, když byla druhá.

 

Manželé Zátopkovi spolu prožili dvaapadesát let. Fotografie zachycující jejich polibek po Emilově vítězství v maratónu by měla viset v manželských poradnách. Vlastně to není příběh z červené knihovny. Napsal ho život a takové příběhy jsou nejlepší. Pokud vás dojímají, je to v pořádku, za slzy se tentokrát stydět nemusíte.