Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

Budeme tisknout peníze, dokud vás úplně neožebračíme

Čtyřicet miliard dolarů (748 miliard korun) měsíčně. Takovou rychlostí chce americká centrální banka pumpovat peníze do ekonomiky. Prý to bude dělat tak dlouho, dokud se ekonomika nespraví. Pokud je to pravda, budou tímto tempem peníze tisknout napořád.

 

Když centrální banka pumpuje peníze do ekonomiky, zvyšuje tím jejich množství. Když se zvýší množství peněz, oslabí to kupní sílu těch, které jsou již v oběhu. Když se sníží kupní síla peněz, které již máte v kapse, asi si nebudete myslet, že se ekonomika spravuje. Pro celý tento proces se ale nepoužívá název „znehodnocování peněz“ nýbrž „kvantitativní uvolňování“. Co přesně to znamená, vám vysvětlí medvídci ve videu níže.

 

 

 

Americká centrální banka (Fed) bude peníze ven ze své tiskárny posílat tak, že bude nakupovat státní dluhopisy USA (zadlužení: 105 procent HDP) nebo třeba slavné hypotéky. Vlastně pozor. Ne všem znehodnotí taková politika úspory. Těm ve finančním sektoru, zejména těm, co jsou co nejblíže Fedu, to jistě pomůže. Ostatní mají smůlu. A nic naplat, že studie ukazují, jak se bohatství americké střední třídy už desetiletí ztenčuje. Fed provádí socialismus naruby, perverzní přerozdělování, z něhož profituje jen hrstka vyvolených.

 

Ben Bernanke, šéf Fedu, navíc ohlásil, že toto „uvolňování“ bude neomezené a nejméně do poloviny roku 2015 budou úrokové sazby na nule. To znamená, že bude poskytovat půjčky v podstatě zadarmo (jen vyvoleným). Představte si, že by zadarmo byla čokoláda. Ne, nikdo by neztloustl. Za takovou cenu by totiž čokoládu nikdo nevyráběl ani neprodával. Jak by to, sakra, pomohlo ekonomice?

 

Kromě úzkých skupin ve finančním sektoru to pomůže hlavně vládě – dál si půjčovat za levný peníz (a že dolar skutečně levný bude), urvat víc moci, a získat tak větší pozici v ekonomice. Větší moc vlády znamená více korupce, více nesmyslných a předražených státních zakázek. Ne, ekonomika se nespraví. Aspoň ne do poloviny roku 2015.

 

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru (@MirekReflex)