Roma Houska

Roma Houska Zdroj: Iveta Lhotská / MF DNES / Profimedia

Ústecká „čudla“ Houska a zpomalený magistrát

Přítel ústecké hejtmanky Jany Vaňhové Roman Houska je muž několika talentů a mnoha aktivit. Když zrovna špatně neparkuje, nepřejíždí nohy strážníkům či za volantem neodmítá testy na alkohol v krvi, leží pravděpodobně od rána až do večera v novinách, časopisech a internetových článcích. Tam pak s obzvláštním potěšením vyhledává články sám o sobě a podává na novináře jedno trestní oznámení za druhým.

 

Podobné cti se dostalo i autorovi tohoto textu. O Houskovi osobně přitom ani nepsal. V článku Regionální operační zatýkání (Reflex č. 32) se „pouze“ objevila jeho fotka s krabicí whisky Chivas Regal v ruce. V textu se totiž psalo, že se ÚOOZ zabývá evropskými dotacemi do Karlovarského a Ústeckého kraje a že by k zatýkání mohlo dojít ještě do nadcházejících krajských voleb (což se minulý týden skutečně stalo).

 

Vzhledem k tomu, že se podle zdrojů Reflexu mělo jednat o lidi blízké hejtmance Vaňhové (nakonec šlo o dnes už bývalého náměstka Pavla Koudu z ČSSD a další) byla na jedné z ilustračních fotografií k článku Vaňhová, na druhé Houska a na třetí radní Jiří Šulc z ODS. V popisku pod fotkami stálo: „Dojít by prý mohlo i na ,velké ryby‘ z Ústeckého kraje“.

 

Houska neváhal a ještě před tím, než ho policie v pátek zastavila v půjčeném vozidle bez registrační značky a on následně odmítl testy na alkohol i odběr krve, podal trestní oznámení. On sám prý není v Ústeckém kraji žádná „velká ryba“. Vyšetřující chomutovský policista už si tedy ověřoval, jak to bylo myšleno.

 

Dobře tedy. Říkejme Houskovi klidně ústecká čudla či severočeská mřenka. Je to jedno. Ať tak či tak bude zajímavé sledovat, jak příslušný odbor chomutovského magistrátu věc vyřeší. Když třeba v říjnu 2003 Houska přejel nohu strážníkovi, který ho chtěl pokutovat za špatné parkování, postoupil soud o šest let později případ překvalifikovaný z trestného činu na přestupek na stejný chomutovský magistrát. Tam s rozhodováním čekali tak dlouho, až byla věc promlčena a skončila bez potrestání.

 

Vida, jaké může mít taková čudla „štěstí“.