Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu

Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu Zdroj: Famous

Jak marihuana ovlivňuje IQ: pracovní hypotéza

Novozélandský výzkum ukázal zajímavé informace o souvislosti užívání marihuany dospělými a o následném nárůstu i poklesu jejich inteligence. Jak to vysvětlit?

Přírodní vědy říkají hypotézám, jaké zde prezentuji, delirianta — to znamená, že si kdokoliv může vymyslet hypotézu lepší, či přímo protikladnou. Přesto si myslím, že mé domněnky (protože nic jiného než domněnky to opravdu nejsou) stojí za to vám čtenářům prezentovat.

 

Novozélandská studie ukázala, že u mladistvých a nezletilých konzumentů marihuany dochází k otupení intelektu čili hezkým českým slovem k částečnému zblbnutí. Pro lidi, kteří se pohybují mezi konzumenty, nic překvapivého, mladiství uživatelé opravdu bývají trochu přiboudlí. Jak však vysvětlit vývoj u dospělých konzumentů? Studie ukázala, že u občasných dospělých konzumentů tráva IQ trochu zvyšuje, naopak u permanentních, chronických uživatelů IQ trochu snižuje.

 

„Nárůst inteligence“ způsobený občasným hulením by mohla způsobovat psychedelická zkušenost, již marihuanou intoxikovaný prožije. Tato zkušenost ukáže, že na realitu můžeme pohlížet více směry, z více úhlů pohledu. A tuto dovednost si uživatel podle mého názoru přenáší i do řešení problémů v IQ testech. A právě proto, že má zkušenost se zkouřeným viděním světa z jiného úhlu pohledu, umí se z neočekávaného úhlu pohledu podívat i na řešený problém a je díky tomu v řešení úspěšnější než nekuřák.

 

Jde tedy spíše o lepší dovednost při využívání intelektového potenciálu než přímý nárůst inteligence. Ale ani ten nemůžeme úplně vyloučit. Nevíme totiž, jestli ona psychedelická zkušenost nevede k růstu propojení mezi neurony. Počet takových spojů je pro naši inteligenci asi důležitý. Každopádně je však pohled z jiného úhlu pro naše poznání a strategie řešení problémů klíčový.

 

 

Jak ovšem vysvětlit, že chronickému uživateli, jenž by měl mít onu zkušenost bočního pohledu zažitou zvlášť dobře, inteligence ve skutečnosti klesá? Podívejme se na obvyklý vzorec konzumace u chronika: Takový člověk snídá brko! Uživatelé, kteří kouří až večer, jsou výjimkou. Takže mi přijde celkem pravděpodobné, že pokles IQ u chroniků ukázaly testy proto, že je ti zkoumaní chronici vyplňovali přihulení. Bylo by jistě velice zajímavé získat data o tom, jak budou tito lidé v testech úspěšní, když by si ráno nezahulili.

 

Moje hypotézy jsou pouhými podněty k přemýšlení, dojmy, nemám kromě let pozorování stovek a stovek zkouřenců žádná data, o něž bych teorie mohl opřít. Vysvětlení, které nabízím, mi však přijde tak jednoduché a nasnadě ležící, že bych se vsadil o jointa, že platí.