Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Profimedia.cz

TOP 09: Hostivická show pro otrlé

TOP 09 se Starosty zahájí kampaň před volbami do krajů a Senátu ve středočeské Hostivici, proslavené tamním vinařem Davidem Rathem. Prý tak hodlají ukázat, „jak fungují kraje pod vedením hejtmanů z ČSSD“.

Pokus o vtip topkařů se na Facebooku snažil přebít vtipem šéf kampaně socialistů Jan Hamáček. „... očekávám, že Kalousek nad Hostivicí zakrouží v letounu CASA a následně seskočí na spolehlivém padáku, který koupil vojákům,“ napsal. Jak by mohl nastíněný scénář pokračovat? Nezničitelného Kalouska zavrtaného po pás v dlažbě hostivického náměstí přijíždí vyprostit transportér Pandur, vzápětí mu poraněnou hlavu odborně ošetřuje neurochirurg MUDr. Martin Barták.

 

Na pódiu mezitím Vlasta Parkanová za doprovodu Honzy Vyčítala začíná zpívat parafrázi svého slavného songu Dobrý den, Mirku, prostě welcome, tak jsme se konečně dočkali. Kalousek ožívá. Po profackování pár kolemjdoucích pronáší proslov proti zvyšování daní. Vzápětí oznamuje zavedení solidární milionářské daně a zvýšení DPH v Hostivici a přilehlém okolí. Howgh!


ÚŘAD VLÁDY hodlá šetřit. Úspory 150 miliónů hodlá podle citací MF Dnes z interních dokumentů vlády zařídit tak, že některé odbory, agentury a výbory přesune pod gesci vybraných ministerstev. Ta za ně sice budou vyplácet zhruba stejné částky jako doposud, ale premiér Petr Nečas bude moci tvrdit, že svůj úřad zeštíhlil. Sir Humphrey z Jistě, pane ministře by se musel tetelit blahem.


BÝVALÝ ŠÉF poslanců Petr Tluchoř volá po návratu Václava Klause do čela ODS. Obzvlášť půvabně zní věty typu: „Dnes je ODS ve vleku jiných, opouští principy, které dlouhodobě hlásala, a není schopna prosazovat svůj program. Právě Václav Klaus je symbolem doby, kdy jsme naopak my udávali směr.“ Tluchoř není hlupák a moc dobře ví, že to byl po boku Mirka Topolánka (a tehdy i Petra Nečase) právě on, kdo se snažil od Klausova stylu politiky vzdálit co nejdál. Jeho slova nejsou reálným přáním, ale spíš aktem zoufalosti, jak při nedostatku vnitřní opozice proti Nečasovi a při absenci jeho vyzývatele předkongresové dění v ODS aspoň trochu rozpohybovat. Účel světí prostředky.


ZÁBAVNĚJŠÍ než Tluchoř byl v celé nereálné „klausistice“ snad už jen Bohuslav Sobotka. „Takové úvahy jen dokládají hloubku personální a programové krize, v níž se ODS v posledních letech nachází,“ reagoval předseda socialistů. Živoucí důkaz personální, programové i jakékoli jiné myslitelné krize ČSSD.