Facebook Bohuslava Sobotky a jeho kontroverzní status

Facebook Bohuslava Sobotky a jeho kontroverzní status Zdroj: Bohuslav Sobotka @ Facebook

Srandista Sobotka. Vezměte při volbách v potaz jeho svérázný smysl pro humor

Předem přiznávám, že následující řádky jsou podjaté v tom nejhorším slova smyslu: je mi totiž dvaasedmdesát let.

Vtipálkem roku má šanci se stát předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Piloval si profil na Facebooku a vyjádřil se mj. k videu zachycujícímu nějakého pákistánského politika v okamžiku, kdy mu ve víru televizní debaty vypadly umělé zuby: „Myslím, že něco podobného nás čeká i v našich prezidentských debatách.“ A po chvilce ještě dodal: „Prostě jsem si představil tu partičku mocichtivých sedmdesátníků deroucích se na Hrad a neudržel jsem se.“

 

Mezi prezidentskými kandidáty, kteří mají jakousi takous šanci na úspěch, by do této kategorie patřili plus minus tři: Zeman, Schwarzenberg, Přemysl Sobotka. Ze slov předsedy ČSSD se zdá vyplývat, že kandidují společně na funkci jakéhosi trojprezidenta. Ta představa je mylná, to, co mají společné, je, že je pan Sobotka nemá zhruba stejně rád: dva z nich jsou jeho političtí oponenti a třetí mu jde po krku, protože ho pan Sobotka kdysi podtrhl, shodou okolností taky při prezidentské volbě.

 

Pan Sobotka se projevil jako stoupenec kultu mládí, který býval v minulosti příznačný pro socialisty zvláštního ražení (Adolf Hitler, Benito Mussolini). Socialisté evropského typu upřednostňovali spíše solidaritu se slabšími, k níž patří i ohledy ke stáří.

 

Jakési ohledy ke stáří dával pan Sobotka okázale najevo, když kdysi kritizoval předvolební klip Přemluv bábu, namířený ovšem proti levici. Ohledy ke stáří se ohání i při velkohubých protestech proti zmrazování důchodů. Jak vlastně ale vypadají ohledy ke stáří v podání papalášů z ČSSD?

 

Pokud jde o to, abychom z vás vymámili vaše hlasy, jež ovšem nutně potřebujeme, namažeme vám kolem huby tuny medu. Pokud byste se nám však chtěli míchat do politiky třeba jako naši konkurenti, dáme vám, seniláci, bez obalu najevo nejhlubší opovržení, a to výslovně i s ohledem na váš věk. Neboli, když to postavíme z hlavy na nohy: váš pokročilý věk velkoryse přehlédneme, pokud nás budete volit, a tím to skončí.

 

K panu Schwarzenbergovi mám spoustu výhrad, nikdy by mě nenapadlo ho volit. Na adresu pana Sobotky však řekl: „Byl jsem vychován v době, kdy se ještě stáří ctilo. V té době by mladík za takovýhle výrok dostal okamžitě facku, a právem.“ A já mám úplně stejný dojem.

 

Je velmi dobře, že nás pan Sobotka výslovně upozornil: tempora mutantur. Brzy bude v módě naopak fackovat seniláky. Je to menší riziko a větší legrace. Pan Sobotka udělal na Facebooku velký krok správným směrem.

 

V příštích měsících a letech nás čeká několik voleb: senátní, regionální, prezidentské a nakonec ty do PS. Doporučuji, aby všichni, co je jim nad šedesát pět, vzali při rozhodování v úvahu svérázný smysl pro humor, který prokázal předseda ČSSD.


Další texty autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.