Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jiří Benák / iDnes / Profimedia.cz

Andrej Babiš se udělal politickým lídrem. A mě zkusil otrávit párky

Podnikatel a miliardář Andrej Babiš hledal tak dlouho nejlepšího lídra svého politického hnutí ANO 2011, až ho našel: sebe. Na středečním sněmu ANO 2011 si pak někdejší komunista nechal svůj výběr stvrdit i komunistickou většinou téměř sta procent delegátů a současně vyslal několik svých kandidátů do boje o Senát.

 

Podnikatelsky stále hladovější Babiš, jenž by málokoho napadl pro roli čističe české politiky, se populisticky profiluje jako další bijec proti korupci, jak jinak. Je to teď v obludně zkorumpovaném Česku móda stejně jako vysoké ponožky do sandálů — a nějak tak to i dopadá.

 

Ostatně podívejte se na Víta Bártu, volebně úspěšného pionýra tohoto dboru: po soudní reality show plné velmi defektních lidí ho pražský soud odsoudil právě za korupci. Lepší pointou tajného vtipu s VV nebyly snad ani kavárenské sexuální tirády Kristýny Kočí, jejichž přepisu brání slušné mravy tohoto časopisu.

 

I Babiš ví o korupci své, přinejmenším metaforicky: poté, co jsem se v Reflexu otřel o jeho vídeňské párky, v nichž jsem nemohl najít maso ani nic z Vídně, zkusil mě majitel kosteleckých uzenin, vulgo „Tvůrce chuťových zážitků“ uplatit dvěma velkými krabicemi vakuovaných debrecínských párků, které nechal navézt do recepce redakce.

 

Mrzí mě, že mi nedal předem vědět, takže jsem zrovna nebyl v redakci; zavedl bych jeho vyslance, jenž se se mnou chtěl sejít, do nedalekého obchodu s italskou gastronomií, aby viděl, jak vypadá skutečné maso.

 

Vlastně ani nevím, proč mě Babiš obdaroval debrecínskými, a ne vídeňskými párky. Upřímně mě napadá jediné: v těch debrecínských je aspoň trochu víc masa než v těch vídeňských, v nichž najdete skoro víc nejrůznějších éček – snad proto firemní slogan „Tvůrce chuťových zážitků“. Jen pro vaši chuťovou ilustraci: Babišovy vídeňské párky obsahují 55 procent masa a deset typů éček, zhruba chuťový ekvivalent vyjedení chemické laboratoře.

 

Obávám se, že metafora s párky není příliš daleko od Babišova pojetí politiky: i to bude pouze jako. V televizi zařvete, že tak jako u nás se prostě krást nedá, protože už brzy dojdou peníze, že chcete ve vládě i na ministerstvech slušné lidi, a celé to hezky zabalíte jako párky. Doleva, doprava? S námi! slibuje politicky Babiš.

 

Rafinovanější je i narcis Tomio Okamura. Ten si na stejnou otázku odpovídá: dopředu.