Husákovy děti

Husákovy děti Zdroj: ČTK

Invaze Husákových dětí: Přinesou do české společnosti změnu, na kterou všichni čekáme?

Brian Whitmore je vynikající americký novinář, který už patnáct let žije v Praze. Pracuje pro Svobodnou Evropu a velmi dobře rozumí Rusku. Jeho blog Power Vertical na stránkách www.rferl.org by měl sledovat každý, kdo se o dění v Rusku zajímá a chce mu rozumět.

 

Na Briana jsem si však nedávno vzpomněl v úplně jiné souvislosti. Jednou se totiž pustil do úvahy nad generací Husákových dětí. „Vy budete na dlouhou dobu nejnenáviděnější generace v české historii,“ prohlásil nad sklenicí bílého střiku a na celé kolo se rozesmál. „Obsadíte všechna rozhodovací místa ve společnosti a budete si je držet tak třicet let. Všechno se tu bude točit podle vás. Generace, které přišly po vás, budou bezmocné. Dokud nevymřete.“

 

Něco na tom je. Stačí se podívat na média. Šéfredaktor MF Dnes je ročník 1974, vedoucí redaktor Lidových novin je o dva roky starší. Zpravodajství televize Nova řídí člověk narozený v roce 1977, nedělní diskusní pořad v ČT moderuje ročník 1974. Šéfredaktor Respektu se narodil v roce 1977, Týden má pod palcem ročník 1976. A bude hůř.

 

Brianova slova mi zněla v hlavě, když jsem sledoval státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, protože se narodila v roce 1973. Stejně jako já. Dříve nebo později z ní bude šéfka státních žalobců, ale dost možná tento kariérní stupeň přeskočí a stane se rovnou ministryní spravedlnosti. A dost možná už to bude ve vládě, již povede jeden z kandidátů sociální demokracie. Buď současný předseda Bohuslav Sobotka (ročník 1971), nebo jeho první zástupce Michal Hašek (ročník 1976). Ve vládě už třeba nebude TOP 09, ale možná v ní zasednou Starostové a nezávislí vedení současným šéfem poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem (ročník 1974), možná se do vlády vrátí lidovci s předsedou Pavlem Bělobrádkem, narozeným v roce 1976. Husákova pomsta se blíží.

 

Děti posledního komunistického prezidenta šplhají na špičku mocenské pyramidy a zdá se, že už je nic nezastaví. Zásadní otázka zní, zda přinesou do české společnosti změnu, na kterou všichni čekáme.

 

Opravdu v sobě neseme novou zkušenost a víme, jak změnit fungování této země, aby český stát bez zásadních otřesů přečkal 21. století, nebo aspoň jeho první polovinu? Chápeme lépe podstatu demokracie? Vážíme si více své svobody?

 

Na to všechno s jistotou odpoví až generace Klausových vnoučat.