Kalousek a Bárta

Kalousek a Bárta Zdroj: Profimedia.cz

Šlapky na telefonu aneb Proč potřebujeme Víta Bártu

V české politice se objevil velmi zajímavý fenomén: politici – a zvlášť boss TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek - si volají. Občas si volají taky s policisty, někdy dokonce třikrát za odpoledne jako v případě Kalouska a policejního šéfa Petra Lessyho, dvou předních sympaťáků.


Problém je, že si politici ani policisti moc nepamatují, kdo komu a hlavně proč vlastně volá. Velký herecký tragéd i komik Kalousek, jenž poslední dobou zraje do osobitého dramatického projevu pozdního Oty Sklenčky, říká, že si se šéfem policajtů rád a často povídá o autech; Lessy si naopak myslí, že si povídají o letadlech, konkrétně armádních Casa. Oba jsou při svých interpretacích věrohodní přesně jako Kalousek s Lessym.

 

Na v podstatě milý kamarádský pokec s Kalouskem se nyní rozpomněl i poslanec VV Petr Skokan, jenž jeho údajný přepis dokonce přečetl v parlamentu. Jde o fantastické dílo plné „debilů“, „blbečků“, „čůráků“ a „udavačů“, tedy literární žánr hodný přesně našich volených zástupců.

 

Problém ovšem je, že nikdo neví, kdo lže víc, protože jsme zatím neslyšeli zvukový záznam ani jednoho z inkriminovaných hovorů. „Hovor jsem si nahrál s ohledem na časté varování mnoha politiků i žurnalistů, že ministr Kalousek je ve své komunikaci manipulativní, převrací fakta a provádí nátlak,“ píše Skokan ve svém prohlášení.

 

 

Bohužel ani on nechce nahrávku hovoru zveřejnit, takže je ještě méně věrohodný než Kalousek, což umí málokdo. Mít záznam údajného nejslavnějšího politického telefonátu v zemi, který by dost pravděpodobně ze spánku probral i Kalouskova ochránce Karla Schwarzenberga, a nezveřejnit ho? Navíc ještě s nejhloupějším vysvětlením na světě, totiž že si Skokan nepřeje, aby sloužil k pobavení veřejnosti?

 

Haha! K čemu jinému než zábavě nám asi posloužil jeho údajný přepis? Obávám se, že nás Skokan zle podceňuje: slyšet fakt Kalouska doslova říkat, co měl říct, není žádná zábava. Neznám nikoho, kdo by se smál zjištění, že jeho daně spravuje úplný idiot. Všichni účastníci „Telefongate“ zatím připomínají spíš štětky na telefonu než vysoké politiky a policisty.

 

Vlastně mě až v souvislosti s nimi napadá, jak moc potřebujeme v politice tolik zatracovaného špeha Víta Bártu a jeho lidi. Ti, ač mnohdy považovaní za politické amatéry, totiž vždy mají vše perfektně zvukově zdokumentované, neexistuje jediné nenahrané slovo. V podstatě jsou jako jediní opravdu transparentní politickou silou, čímž se jim omlouvám za horší PR na stránkách Reflexu. Pro samé štěnice jsem prostě neviděl dobro.