Přemysl Sobotka

Přemysl Sobotka Zdroj: Petr Kreutzer / MF Dnes / Profimedia.cz

Jak jsem našel svého ideálního prezidenta

V pondělí v podvečer jsem zapnul Interview na ČT 24 a našel svého budoucího prezidenta. V křesle pro hosta seděl člen grémia ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, jenž právě vyhrál partajní prezidentské primárky, o nichž nikdo nevěděl, že probíhají.

 

Byl to očistec: za necelou půlhodinu ve studiu Sobotka neřekl jediný názor ani neprojevil jedinou emoci, ihned by mohl vést profesionální kurzy sebeovládání. Vlepte mu pomyslnou novinářskou facku a s radostí nastaví druhou tvář. Vlepte mu ji na druhou a… Vsadím se, že jich má víc než Ježíš, jenž znal pouze dvě. Zkrátka: Sobotka působí jako ideální muž bez vlastností, tedy ideální český prezident.

 

V ČT seděl v den, kdy ODS rozhodla, že zatímco se Jiří Pospíšil nehodí na ministra spravedlnosti, bude jistě skvělým plzeňským hejtmanem, protože, jak řekl Janou Nagyovou vždy lingvisticky i intelektuálně skvěle připravený šéf ODS a premiér Petr Nečas, není to tak těžká práce - ostatně podívejte se na rozpočty těchto úřadů.

 

Myslím, že třeba David Rath by s tím určitě nesouhlasil. Po ani ne čtyřech letech hejtmanování chudák známý übermacho nerozezná krabici vína od krabice plné peněz. Moderátora Bohumila Klepetka nicméně zajímalo, co si prezidentský kandidát ODS myslí právě o Pospíšilově nevěrohodném odvolání.

 

„Premiér se rozhodl….,“ zamyslel se Sobotka.

 

A tím, přinejmenším názorově, i skončil. Dokonce jsem se přistihl, že si přeju, aby Sobotka jako správný český politik či fotbalista řekl, že se premiér rozhodl, jak se rozhodl, protože k této argumentační smeči není co dodat. Sobotka však zůstal svůj: premiér se prostě jen rozhodl, je premiér.

 

Stejně jako se Sobotka, věky předseda Senátu, prostě rozhodl kandidovat na prezidenta. A víte proč? „Jako místopředseda Senátu už teď nemůžu klást tolik květin k hrobům lidí, co jsem neznal, jako jeho předseda,“ neřekl. „Prezident je dán svými ústavními pravomocemi,“ nabídl se voličům. „Častěji (než Václav Havel a Václav Klaus – pozn. autora) bych navštěvoval obě komory parlamentu.“

 

V tu chvíli jsem prostě rozhodl i já: budu volit Sobotku. Nemusíte se mnou souhlasit: z jednoho průzkumu veřejného mínění například vyplývá, že si většina Čechů přeje na Hradě ženu. Sobotka žena není a upřímně nemyslím, že je to jeho slabina. Představte si totiž naše archetypální ženy: Agáta Hanychová, Kristýna Kočí, Babička… Myslím, že už si taky přejete muže.

 

Sobotka je navíc čistý člověk. Nemyslím samozřejmě hygienu, ale politickou čistotu. Je ve vedení ODS, co si ODS pamatuju, a nezná žádné kmotry! Dokonce tohle slovo nemá vůbec rád. Fuj! Na Liberecku, kde ODS šéfuje, prý nikoho takového nemají. Pouze čistý podhorský vzduch a stejně čisté město Liberec….

 

Sobotka bude ideální prezident. Nebude „aktivní“ ani „aktivistický“ jako Václav Klaus, ani nečesky kritický jako Václav Havel. Bude přesně ústavní, takže si nikdo ani nevšimne, že je. Sem tam se jen prostě rozhodne, že navštíví jednu z komor parlamentu, o svátcích třeba i obě. Nebude mít názory a nebude znát kmotry. Prostě nebude.

 

Jo, a kdybyste náhodou nevěděli, kdo je Přemysl Sobotka: je to ten vyšší pán s knírem, co při tiskovkách ODS vždy stojí trochu stranou vzadu, mlčí a tváří se, že není.