Chalupáři

Chalupáři Zdroj: ČT

Kdy nasadí Česká televize Majora Zemana?

Poslední dobou jsem nebyl příliš štědrý k České televizi, konkrétně k jejímu „novému“ večernímu zpravodajství. Něco perverzního ve mně si nemohlo pomoct: někoho jako Aneta Savarová prostě pořád očekávám spíš v nočním pořadu pro muže než v hlavních zprávách.


Navíc když mě veřejnoprávní médium, které si povinně platím, zcela vážně informuje (samozřejmě kromě mnoha jiného), že bych si měl v parných dnech nastavit v autě s klimatizací na dlouhou prázdninovou cestu teplotu 27,5 stupně, abych neutrpěl teplotní šok, napadá mě jediné: autor reportáže by měl jít sedět za poplašnou zprávu a hromadné ohrožení.

 

I když: kdyby někoho opravdu napadlo nebrat televizi jako nekonečný zdroj nevědomého humoru a fakt si v autě nastavil 27,5 stupně, teplotní šok by zcela určitě utrpět nestačil: ještě dřív by se totiž za volantem zabil kvůli kombinaci mrtvice, infarktu a náhlé ztráty kontroly nad vozidlem.

 

Vlastně jsem se už ČT chystal pochválit. Konkrétně za explozi skvělých filmů na ČT2, ať už pod názvy Velikáni filmu (výběr režisérů) a Chodníky slávy (herecká pásma), nebo jen snímků volně uváděných pozdě v noci. Ano, z velké části jde o recyklaci, nicméně aspoň recyklaci toho nejlepšího. Dejte mi Muže, který nebyl každou neděli v osm večer místo původní české tvorby s existenciální Aňou Geislerovou – a budu poplatky platit i dvakrát!

 

Jenže pak se ČT vytasila s nečekaně zákeřnou bombou: do nedělního prime timu na ČT1 nasadila normalizační seriál Chalupáři. Snad si v ČT řekli, že i dva prázdninové měsíce jsou něco jako svátek, takže se z nás i tehdy stávají dementi jako o jiných svátcích, kdy nám televize dokola servírují Anděla na všechny způsoby, a prostě nás ztrestali.

 

Chalupáři jsou totiž esencí normalizace — byť nenápadně nevinnou, jako by humornou a zaštítěnou nekomunistou Josefem Kemrem: normalizační byt, normalizační vesnice, normalizační předseda, normalizační jídlo, normalizační mluva, normalizační oblečení, normalizační všechno. Schválně jsem si na chvíli pustil první díl, abych si oživil paměť. Po pár minutách jsem chtěl StB udat vlastní manželku, že se se mnou nechce dívat.

 

Chalupáři to ale zdaleka nekončí. V rámci vlastní tvorby nás ČT už brzy odmění pokračováním někdejší komunistické Sanitky a už nyní zločinně natahované Zdivočelé země, v níž snad už tentokrát brzy zemře její hlavní protagonista Martin Dejdar.

 

Mám proto na vedení ČT jedinou otázku: vážně si myslíte, že každý člověk se vkusem mírně nad Chalupáře je intelektuál, a tudíž mu patří velmi omezený pozdně noční exil na ČT2? Jestli ano, pak nás všechny nechte platit pouze za ČT2! A ČT1 klidně prodejte Vladimíru Železnému a uvidíte, za kolik Sanitku natočí on.

 

ČT se ráda zaštiťuje BBC, obvykle před útoky politiků na svou nezávislost. Proč ne. Pak mám ale ještě jednu otázku: kde je česká veřejnoprávní obdoba vynikajících britských seriálů Ano, pane ministře,Kanclu či To je soda? Protože nekonečné Otázky Václava Moravce začínají být trochu nuda, a zvlášť co z obrazovky zmizel David Rath! Vlastně už jen čekám, co teď přijde po Chalupářích. Snad Třicet případů majora Zemana?