Stanislav Penc

Stanislav Penc Zdroj: Profimedia.cz

Marihuanová aféra Stanislava Pence: Disidentem za každou cenu!

Aféra kolem zatčení Stanislava Pence v Parlamentu včera proběhla snad všemi médii. Mám dojem, že to bylo cílem celé nesmyslné, provokační a škodlivé Pencovy marihuanové performance.


Stanislav Penc při jednání v Parlamentu o zpřístupnění léčebné marihuany nemocným vytáhl krabici se dvěma sty gramy marihuany a strčil ji pod nos šéfovi protidrogovky Jakubu Frydrychovi. Byl, jak pravděpodobně předpokládal, zatčen a ještě tentýž den o něm psala skoro všechna média. Obávám se, že to — zviditelnění Stanislava Pence jako disidenta — bylo jediným cílem celé provokace.


V České republice je takový právní systém, že policista, který se dozví o trestném činu, musí ze zákona konat. Tohle samozřejmě dobře ví i Penc. Proto jeho performance, kdy strčil pod nos hlavnímu protidrogovému policistovi ČR skoro čtvrt kila hulení, nemohla skončit jinak než zatčením. Kdyby Frydrych nebyl konal, jak mu nařizuje zákon, vystavil by se sám nebezpečí stíhání. Takže Pencovo zatčení bylo zákonité.


Tohle samozřejmě věděl i Penc sám. Stejně tak dobře věděl, že zavádění medicínské marihuany je kvůli společenským předsudkům obtížné a jakákoliv provokace může medicínskou marihuanu jen oddálit. Přesto Penc neváhal a dal přednost vlastnímu „jakodisidentskému“ zviditelnění před tím, aby se našim nemocným dostalo co nejdříve léčebné konopí do rukou.


Jeho performance jej sice zviditelnila, ale je možné, že o pár týdnů či měsíců oddálí moment, kdy si budou moci pacienti koupit trávu v lékárně. Proto je jeho performanci potřeba skutečně důrazně odsoudit. Tento aktivista se prostě zviditelňuje jako disident a opozičník, přestože na jeho předvádění můžou doplatit tisíce nemocných.

Proto pana Pence prosím, aby se příště, až zase pocítí potřebu být v novinách, nechal zatknout za veřejnou defekaci pod sochou svatého Václava, a ne za provokace s trávou, již naši nemocní skutečně bolestně potřebují.