Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: Dan Materna / MF DNES / Profimedia

Už je to oficiální: náš stát řídí zločinci

NKÚ to konečně přestal tutlat a veřejně přiznal, že organizovaný zločin vzniká ve státní správě. Všichni jsme to věděli. Ti optimističtější (čti slušní a poctiví) jedinci tomu sice odmítali věřit, ale většina národa ví své.


Teď je to potvrzeno a konečně se podle toho můžeme všichni zařídit. Kdo nekrade, nejen, že není Čech a nikdy se nestane politikem ani státním úředníkem, ale je to nepřizpůsobivý idiot a nezaslouží slitování – bude vysát do morku bankovních účtů i svých poctivě (sic!) vydřených úspor.


Žádný socialistický kapitalismus jako ve zbytku EU. U nás funguje společenský a státní systém gangsterismus. Což vysvětluje, jak je možné, aby ministr veřejně vyhrožoval policistům, kteří si jako novodobí Quijotové troufají občas nějaké to svinstvo objasnit a potrestat. Vskutku pikantní nestoudnost od Kalouska, jehož politickou dráhu lemují samé aféry s podezřelými tendry, tunely, nákupy za stamiliony. A v neposlední řadě i mrtvoly.


To, že se pak kmotříček Janoušek zjevně vykoupí ze zločinu, je už jen trapná lapálie a viděno optikou naší politické reprezentace vlastně slušné lidské gesto. Nebudeme zatěžovat už tak dost zdiskreditovanou justici a ještě se pomůže představitelce vietnamské komunity, jíž částka zřejmě s více než sedmi nulami umožní nebýt mstivá, naopak; nalezne v sobě téměř transcendentální odpuštění a vzpomene si, že vlastně před auto skočila sama.


Teď už jen chybí, aby se prezidentem stal maniakální sebestředný samozvaný samuraj Okamura či jakékoliv definici i chápání se vzpírající Zeman, a přerod České republiky ve výběh exotů bude dokonán. Měli bychom si gratulovat. A využít toho. Navrhuji uzavřít hranice – EU stejně dlouho nevydrží – a za vstup od cizinců vybírat jako v unikátní rezervaci. Ti, kteří by snad u nás chtěli normálně podnikat, pak budou platit několikanásobně vyšší vstupné – tak extrémní adrenalinový zážitek jinde v Evropě nezakusí.


Pozor, já si nestěžuju. Mám radost jako všichni ostatní: hlavně, že máme plné ledničky.