Fotbal

Fotbal Zdroj: Profimedia.cz

Fotbal je šílený, ukázal skutečný život v Evropě: Ovládá nás Německo, euro přežije, Češi hrají při zdi

Na téma fotbalového Eura už zazněly tisíce vážných komentářů, byly napsány stovky analýz. Když se ale podíváme na šampionát v Polsku a na Ukrajině trochu méně vážně a s nadhledem, až pak uvidíme pravou tvář Evropy. Ale potom už to taková legrace není…


Třeba česká reprezentace. Postup do čtvrtfinále byl jistě úspěchem, ale odráží se v něm i současný stav naší společnosti. Chvilku si počínáme dobře, ale většinu času je to průměr či podprůměr. Světlé okamžiky jsou střídány marasmem. Například v zápase s Portugalskem jsme ani jednou nevystřelili na branku, přesto byl tým médii chválen.


Chválen byl dokonce i útočník Milan Baroš, který kdoví proč, hraje pořád otočený k brance zády. Je to skutečný příklad moderního pojetí hry. Proč ale cizí útočníci běhají směrem k bráně soupeře? Odpověď zná zřejmě jen trenér Bílek, který hráčům naordinoval fotbal minulého desetiletí. Český národ je dnes znechucený politikou a volá: Nečas ven! Kalousek ven! Bárta ven! Rath ven! (Ten už je vevnitř…) Celá sněmovna ven! Důvod? Nehrajete to dobře a my vás chceme vyměnit. Pokud přistoupíme na tento argument, tak Bílek ven musí znít pořád a pořád.


Do semifinále naopak postoupily Německo, Portugalsko, Španělsko a Itálie. Všechny země platí eurem, takže se zdá, že nakonec i euro přežije a s ním i tři semifinalisté z jihu Evropy, které sužuje krize. Německo předvádí zatím nejlepší fotbal a tak je tomu i v hospodářské oblasti a i při řízení EU, kterému velí kancléřka Angela Merkelová. Německo ne vždy vyhraje, ale i tak dominuje. Fotbal jen odráží životní realitu.

 

Ze soutěže vypadly týmy, které zastupovaly země, kde euro naopak nemají nebo nejspíše brzy mít nebudou. A je jich hodně – hned po skupinách Polsko, Ukrajina, Švédsko, Dánsko, Chorvatsko. Po čtvrtfinále ještě Česko, Řecko a Anglie. A Řekové dostali takový výprask, že to jen ukazuje, jak se bude jejich zemi dařit. Pořád se bude zachraňovat a zachraňovat, až ji nakonec Berlín pošle do kytek. Opět je fotbal stejný jako normální život.


A pokud Německo skutečně vyhraje (někdejší česká hvězda Pavel Nedvěd to předpověděl), dá se z toho odvodit, že se máme v Evropě na co těšit. Náš soused si bude s námi i Evropou pohrávat…