Třikrát a dost? Angela Merkel a další z jejích gest při návštěvě Prahy

Třikrát a dost? Angela Merkel a další z jejích gest při návštěvě Prahy Zdroj: Archiv Blesku, ČTK, Reuters

3 350 000 000 000 Kč. Taková je cena za setkání čtyř politiků

Premiéři Itálie a Španělska Mario Monti a Mariano Rajoy, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande se v pátek setkali v Římě. Výsledkem jejich sešlosti je dohoda na záměru utratit částky odpovídající jednomu procentu HDP Evropské unie.


Ti čtyři se domlouvali před dalším summitem EU, aby tam ostatním méně významným představitelům ještě méně významných zemí nadiktovali, co si přejí. Tak tedy krom jiného si přejí na podporu ekonomického růstu v Evropě utratit 130 miliard eur. To je shodou okolností stejná částka, jakou tvoří druhý balík pomoci Řecku. Řecku ovšem tato suma nepomohla, přesto lídři EU předpokládají, že pomůže Evropě.


Akutním problémem EU jsou dluhy. Politici vidí ale řešení v dalším zadlužení. EU shání peníze, kde se dá, ale utratit sumu rovnající se příjmům více než tří českých státních rozpočtů není problém. Na co? To se ještě uvidí, důležité je oznámit další bombastickou sumu, která na pár dní vyžene akcie nahoru. Nebo aspoň na pár hodin.


Zase tu máme povídačky o potřebě zajistit důvěru eurozóně. Ale kdo může čemu ještě věřit? Státy utrácejí to, co nemají, půjčují si o sto šest, ale závěrem setkání nejmocnějších politiků je, že musí utratit ještě víc, aby se dluhy zaplatily.


Pár ušmudlaných milionů korun dostalo Davida Ratha do vazby (nic proti tomu). Kam dostanou čtveřici polodiktátorů EU tři biliony?