Radek John

Radek John Zdroj: Michal Šula / MF Dnes / Profimedia.cz

Radek John: ledy pukly a svinstvo se valí!

Sám sebou opilý Radek John znovu nevystřízlivěl ze zlého snu a dál bude dělat maňáska Vítu Bártovi coby papírový šéf Věcí veřejných. Nejdřív jej v této potupné funkci stvrdili příznivci strany, po nich pak nyní o víkendu i ve Znojmě konaný sjezd VV.

 

„Zbyly silné kusy, které nemusí sedět s dinosaury u jednoho stolu a mohou v opozici prosazovat věci, které jsou pro blaho národa,“ řekl John ještě před sjezdem, než se opil ve znojemském sklípku. Podle jeho stále zachmuřenější tváře ho podezřívám z toho nejhoršího: že fakt téhle své legendě upřímně věří. I když: kráčet k blížící se volební popravě s křížem jménem VV na zádech, to chce fakt silné kusy.

 

Pro jistotu si zrekapitulujme, co VV stihly za necelé dva roky, tedy ani ne poločas volebního období: podle průzkumu CVVM by Bártův projekt nyní volilo 0,5 procenta lidí, takže nikdo; agentura STEM říká, že 89 procent voličů VV lituje své volby; sám šéf a mozek protikorupční partaje Bárta má na krku podmínku za korupci, celé VV jsou synonymem hnusného fízlování; ze strany utekli i její vlastní ministři, ti si pro jistotu založili trucpartaj.

 

Něco podobného kdysi nestihl ani Jiří Paroubek: i ten potřeboval na svůj vzlet a následný pád pět let!  

 

Ano, VV zatlačily na vládní ODS a TOP 09 ohledně některých protikorupčních opatření, v tom lze jejich populismus chápat i pozitivně. Co ale dál? Marně přemýšlím jako Tomio Okamura a napadá mě jediné: právě Bártovi vděčíme za politický satirický kabaret v pražském Rubínu, tak inspirativní tento titán politické nevypočitatelnosti, podlosti a vlastních slz v přímém přenosu je.

 

Nyní populární herečka Barbora Poláková by mu vlastně měla poděkovat za raketové nastartování kariéry: Kde by bez Vítka byla? Snad aspoň ona by mu příště mohla hodit hlas.

 

 

V narážce na Davida Ratha a Vlastu Parkanovou John ve Znojmě řekl, že „ledy pukly“ a svinstvo se valí ven. Snad i proto se teď tolik těší na práci v opozici pro blaho národa. Souhlasím, že to bude fantastický džob: nebude totiž vůbec nikoho zajímat.

 

A právě to je na VV asi to nejlepší: téměř dva roky vydíraly vládu a jejich hlavouni se těšili největší pozornosti médií. Až najednou bouchly postmateřské ambice v Karolíně Peake - a je po všem! Bárta, Babák ani John, všichni do jednoho jistě fantastické figury, už vůbec nikoho nezajímají. Jako byste se při natáčení reality show zapomněli přesunout do nových kulis. Přesto nechci zůstat nějak negativní: i pouhé dva roky s VV byly jak věčnost s Miroslavem Kalouskem!