Joachim Gauck

Joachim Gauck Zdroj: Profimedia.cz

Nemohli bychom si pronajmout prezidenta z Německa?

Před sedmdesáti lety okupanti vyvraždili značnou část obyvatel obce Lidice. Další byli zavražděni později, přežili jen nemnozí. Stalo se to ve 20. století uprostřed Evropy a stát se to může kdykoli znova. Ale teď snad nestane.


Znal jsem před dvaadvaceti lety jednoho starého pána, který hned při prvním setkání měl potřebu mi sdělit: „Já jsem byl za první republiky detektiv. A pak, když se obkličovaly Lidice, byl jsem v tom kordonu. Nejspíš jako četník, co já vím, raději jsem se na nic neptal.


Asi to obkličování bylo nějaké trauma, které potřeboval zmínit. Asi nebyl sám, v téhle zemi mají všichni z historie pořád nějaká traumata. Nebylo to příliš vydařené století.


Po sedmdesáti letech vypadá ale Evropa přece jen trochu jinak. Německý prezident Gauck poslal prezidentu Klausovi dopis, kde se vyjadřuje k likvidaci Lidic nezvykle otevřeně. Říká: „Myšlenka na opovrženíhodné teroristické činy z Lidic a Ležáků mne naplňuje hlubokým zármutkem a studem. Německo je si vědomo své historické odpovědnosti."


Ale šel ještě mnohem dál. „V paměti uchováme také vzpomínku na odvahu Jozefa Gabčíka, Jana Kubiše, Adolfa Opálku, Josefa Valčíka, Jana Hrubého, Jaroslava Švarce, Josefa Bublíka a jejich pomocníků. Jejich život a jejich odpor proti okupaci a brutální diktatuře jsou povzbuzením pro náš vlastní život.“ Celou jejich akci označil za „odvážný atentát“.


Jestli má ještě někde Heydrich hrob, musí se v něm otáčet jako turbína v Temelíně. Německý prezident pochválil československé atentátníky, neskrývá se za pojem „nacisté“, ale mluví o Německu. To je odvážné. Máme pořád tendenci říkat, že něco provedli nacisté, komunisté, teroristé, nacionalisté. Bojíme se říci Němci, Rusové, muslimové, Češi. Ale pokud má člověk pocit, že patří do rodiny, bude muset odpovídat na otázky.


Gauck jako Němec má s vyhlazením Lidic, byly mu tehdy dva roky, asi tolik společného, jako já jako Čech s vyhnáním sudetských Němců, nebo jako katolík s upalováním čarodějnic. Nic, vůbec nic. Jen to jediné, že když označím svou identitu jako Němec, Čech, katolík, musím zdůvodnit, proč se k tomu hlásím, když vím, co soukmenovci v minulosti napáchali. Slovo odpovědnost znamená, že lidé mi mohou klást otázky a já musím odpovídat.


Když se podíváme do kalendáře, je jasné, že z lidí, kteří v Německu pamatují Lidice, dnes žijí jen ti, co chodili do prvních tříd základní školy. Z pachatelů tehdejších zločinů budou naživu už jen ti, co je jim kolem devadesátky. Boží mlýny si je už brzo semelou. Ale o to víc máme Gauckův dopis ocenit. Potkali jsme v dějinách strašné Němce. Potkali jsme i dobré.


Škodovky se dají vyvážet, skoro všechno se dá vyvážet a dovážet. Škoda ale, že se nedá pronajmout na Hrad na pár let nějaký Gauck. Nemusel by být zrovna z Německa, to by leckdo nezkousnul, ale když je naše vlastní nabídka kandidátů na cokoli bída s nouzí, člověka ta myšlenka napadne.


Autor je redaktorem MF DNES